Kush e fiton luftën Kosovë-Serbi? Krahasimet e forcave ushtarake - NACIONALE

Kush e fiton luftën Kosovë-Serbi? Krahasimet e forcave ushtarake

1 javë më parë

nga Festim Gërguri

Nëse nuk ka përgatitje për luftë, pse vitin e kaluar Serbia dhe Rusia kanë pasur 104 stërvitje dhe aktivitete të përbashkëta ushtarake nga 91 që kishin planifikuar...” – tha përsëri Albin Kurti.

S’dihet pse - ndoshta nga meraku i mbetur - ndoshta dëshira për t’u bërë si Thaçi...

...ama Kurti në intervistë për media të huaja përsëri e përmendi luftën.

Informatat rreth fuqive ushtarake, shtetet shpesh i mbajnë të fshehura.

Por, le ta krahasojmë ushtrinë e Kosovës me atë të Serbisë – sipas informatave që i dimë.

Për nga renditja, ushtria e Serbisë renditet e 61-ta, ndërsa e Kosovës del e 140-ta.

Popullata e Kosovës: 1.87 milionë.

Popullata e Serbisë: 7.2 milionë.

Buxheti i ushtrisë së Kosovës: 112 milionë.

Buxheti i ushtrisë së Serbisë: 1 miliard.

Ushtarët aktivë të Kosovës: 3.3 mijë + 800 rezervistë.

Ushtarët aktivë të Serbisë: 18.5 mijë.

Tanket e Kosovës: zero (0)

Tanket e Serbisë: 323.

Autoblindat e Kosovës: 55.

Autoblindat e Serbisë: 162.

Artileria totale e Kosovës: zero (0).

Artileria totale e Serbisë: 503.

Raketa projektuese të Kosovës: zero (0).

Raketa projektuese të Serbisë: 406.

Aeroplanë ushtarakë të Kosovës: zero (0).

Aeroplanë ushtarakë të Serbisë: 221.

Aeroplanë ushtarakë transportues të Kosovës: zero (0).

Aeroplanë ushtarakë transportues të Serbisë: 3 (+2 të porositur).

Helikopterë ushtarakë të Kosovës: zero (0).

Helikopterë ushtarakë të Serbisë: 55 (+10 të porositur).

Dronë ushtarakë të Kosovës: zero zyrtarisht, besohet se janë 4.

Dronë ushtarakë të Serbisë: 0 (+6 të porositur).

Flota ushtarake e Kosova: zero (0).

Flota ushtarake e Serbisë: zero (0).

Lufta në Evropë në mes të Rusisë dhe Ukrainës po tregon se jo gjithherë luftën e fiton më i forti.

Momentalisht, Rusia renditet e dyta, pas SHBA-së, si superfuqi ushtarake, ndërsa Ukraina e 22-ta.

Misioni i NATO-s në Kosovë – KFOR, ruan paqen, sigurinë dhe stabilitetin.

KFOR-i aktualisht ka 4 mijë trupa në Kosovë.

Mandati i KFOR-it buron nga rezoluta 1244 e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara që është miratuar më 1999.

Lajme të ngjashme