Një dimër i pasigurt e pret Ukrainën, por Turqia mund të luajë një rol të rëndësishëm - NACIONALE

Një dimër i pasigurt e pret Ukrainën, por Turqia mund të luajë një rol të rëndësishëm

1 muaj më parë

nga Lirim Krasniqi

Siç u njoftua dhe pritej, Ukraina ka probleme në furnizimin me energji elektrike, gaz dhe madje edhe ujë me ardhjen e motit më të ftohtë. Më 30 nëntor, presidenti Zelenski deklaroi se rreth gjashtë milionë konsumatorë nuk kanë energji elektrike.

Më 25 nëntor ai deklaroi se pesëmbëdhjetë qarqe kanë probleme me ujësjellësin dhe se situata me energjinë elektrike është e vështirë pothuajse në të gjitha qarqet. Në fjalën e tij, kryeministri Shmigal tha se nuk ka asnjë termocentral apo hidrocentral në Ukrainë që të mos jetë ekspozuar ndaj raketave ruse.

Situata e energjisë elektrike sipas rajonit

Në rajonin e Kharkiv, si dhe në vetë Kharkiv, janë krijuar "pika të pathyeshmërisë", ku është e mundur të gatuani vetëm një vakt me ushqim, të ngrohni ose të karikoni një celular, sepse energjia elektrike mungon pothuajse gjatë gjithë ditës. Është pikërisht rrjeti energjetik në atë zonë që është nën ndikimin ndoshta më të madh nga raketat ruse në Ukrainë.

Të mërkurën, më 30 nëntor, rajoni i Kharkiv pësoi deri në shtatë valë sulmesh me raketa në rrjetin elektrik. Distributori rajonal i energjisë elektrike Harkovoblenergo ka shpallur një "gjendje të jashtëzakonshme" lidhur me furnizimin me energji dhe riparimin e infrastrukturës energjetike. Ata kërkuan nga qytetarët që të kenë durim.

Në të njëjtën ditë, Ukrenergo, shpërndarësi kryesor i energjisë elektrike në Ukrainë, njoftoi se prodhuesit e energjisë elektrike mbulojnë 73 për qind të konsumit të energjisë elektrike në Ukrainë dhe se deficiti është 27 për qind. Ata njoftuan një rritje të kapaciteteve, e cila duhet të kontribuojë në uljen e deficitit.

Prodhuesi më i madh privat i energjisë elektrike DTEK (pronari Rinat Ahmetov) ka njoftuar se ka ndërprerje të papritura të energjisë në rajonin e Dnipropetrovsk. Megjithatë, ajo kompani ka postuar një njoftim në faqen e saj të internetit se ka shpërndarë energji elektrike për 4,400 familje në atë zonë nga 21 deri më 27 nëntor.

30 orë pa rrymë dhe ujë

Situata e energjisë elektrike nuk është e mirë edhe në kryeqytetin e Ukrainës, Kiev. Më 26 nëntor, drejtori i përgjithshëm i DTEK, Aleksandar Fomenko, deklaroi se Kievi është i furnizuar me energji elektrike vetëm 30 për qind. Kryetari i bashkisë së Kievit Vitaliy Klitschko foli për evakuimin e popullsisë nga qyteti. Ai tha se evakuimi nuk po shqyrtohet aktualisht, por u kërkoi qytetarëve që të zhvendosen përkohësisht në zonat periferike: Nëse ndonjë prej jush ka një shtëpi në periferi të Kievit, është më mirë të zhvendoset atje.

Qytetarët e Kievit përjetuan një periudhë prej 30 orësh pa energji elektrike dhe ujë. Qytetarët që kanë para vendosin të blejnë një gjenerator, blejnë ushqime që mund të qëndrojnë për një kohë të gjatë dhe që nuk kanë nevojë të përgatiten posaçërisht. Në vend të përdorimit të frigoriferit, ata mund ta mbajnë ushqimin në ballkon ose në ndonjë vend tjetër më të freskët.

Në Lviv është bërë një orar për ndezjen e rrjetit elektrik. Orari është i tillë që energjia elektrike për amvisëritë ndizet për katër orë, pastaj fiket për tetë orë e kështu me radhë.

Kreu i administratës ushtarake rajonale të Nikolaev, Vitaly Kim, u kërkoi kompanive të punonin natën. Në këtë kuadër, Ministria e Energjisë ka paralajmëruar një inspektim lidhur me respektimin e orarit të përdorimit të energjisë elektrike.

Tre skenarë

Revista Forbes publikoi tre versione të ndërprerjeve të energjisë nëse vazhdojnë sulmet ruse ndaj infrastrukturës energjetike. Sipas skenarit të parë, kolapsi i rrjetit elektrik në anën lindore të lumit Dnieper do të ndodhte, nëse Rusia do të përqendronte goditjet në nënstacionet e tranzitit që transferojnë energjinë elektrike nga njëra anë e Dnieper në tjetrën.

Një tjetër skenar është një ndërprerje e energjisë elektrike mbarëkombëtare, kur Rusia do të kryente një seri sulmesh masive të njëkohshme në termocentrale dhe nënstacione në të gjithë Ukrainën. Skenari më i keq do të ishte një ndërprerje shtatë-ditore në Ukrainë. Ky skenar parashikon një seri sulmesh masive të njëkohshme në stabilimentet e hapura të centraleve bërthamore, si dhe në nënstacionet që lidhin sistemin energjetik të Ukrainës me atë evropian.

Ukraina kërkon ndihmë nga BE-ja

Për të kapërcyer krizën energjetike, Ukraina kërkoi ndihmë nga vendet e Bashkimit Evropian. Qytetet evropiane kanë filluar të mbledhin gjeneratorë për Ukrainën. Franca ka dërguar njëqind gjeneratorë në Ukrainë për ta ndihmuar atë të përballet me pasojat e sulmeve ruse në infrastrukturën e saj energjetike.

Kryetari i Komisionit për Çështjet e Energjisë, Andriy Gerus, deklaroi se është e pamundur të riparohet plotësisht sistemi energjetik i Ukrainës këtë dimër. Sipas tij, riparimi kërkon pajisje që duhen të paktën gjashtë muaj për t'u prodhuar. Ai theksoi se Ukraina po rindërton sistemin energjetik falë rezervave të saj dhe ndihmës së partnerëve ndërkombëtarë.

Termocentralet lundruese turke

Kanë dalë informacione se Ukrenergo është duke negociuar me kompaninë turke të energjisë Karpowership. Tema është instalimi i mundshëm i tre termocentraleve lundrues pranë Odesës, të cilat do të prodhonin deri në 300 MW energji elektrike.

"Ne jemi duke biseduar me guvernatorin e Odesa-s dhe kompaninë ukrainase të energjisë Ukrenergo për vendosjen e tre anijeve energjetike pranë Odesës me një fuqi totale prej 300 MW," tha Zeynep Harezi, anëtare e bordit të Karpowership.

Në pamje të parë, vendimi duket i mirë dhe logjik duke pasur parasysh krizën energjetike me të cilën po përballet Ukraina. Karpowership duhet të ndërtojë një vend në Odessa me zyra, magazina dhe një nënstacion, pastaj të sjellë anijet në bregdet. Të gjitha këto punime nuk duhet të zgjasin më shumë se një muaj. Por problemi është se është e nevojshme përgatitja e infrastrukturës energjetike për marrjen e energjisë nga anijet, gjë që duket se nuk do të jetë pa vështirësi.

Ukraina ka nevojë për një nënstacion 110 kW që do të jetë gati për të shpërndarë energjinë elektrike. Aktualisht, nuk ka nënstacione të tilla në rajonin e Odesës që mund të strehojë një kapacitet të tillë. Është e nevojshme të instalohet një rrjet i tensionit të lartë, i cili aktualisht është i vështirë për t'u bërë. Një problem tjetër i përmendur është furnizimi i anijeve me karburant, naftë për ngrohje ose gaz natyror. Ukraina tashmë ka një problem me karburantin dhe transporti nga deti është mjaft i pasigurt.

Njoftimi për media nga Karpowership zbret në faktin se është e mundur të arrihet një marrëveshje, por duhet të vendosen “parametrat e sigurisë” që kanë të bëjnë me ekipet operacionale, ekipet e mirëmbajtjes, por edhe me asetet e kompanisë. Kompania sugjeron se marrëveshja do të kërkonte mbështetjen e OKB-së, ngjashëm me eksportin e grurit nga Ukraina.

Ukrenergo nuk ka bërë të ditur asgjë për këtë çështje, e vetmja gjë që është konfirmuar është se negociatat me kompaninë turke janë duke vazhduar. Së fundmi, Ambasada e Ukrainës në Ankara njoftoi se zyrtarë të lartë të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Ukrainës dhe Turqisë u takuan dhe diskutuan bashkëpunimin dypalësh. Ambasada tha se "theksohet pjesëmarrja e Turqisë në rindërtimin e Ukrainës dhe ofrimi i ndihmës humanitare për të kapërcyer pasojat e krizës energjetike të shkaktuar nga sulmet ruse".

Dimër i pasigurt

Sulmet me raketa ruse në infrastrukturën energjetike përkeqësuan ndjeshëm situatën energjetike në Ukrainë. Prandaj, nuk është për t'u habitur që Ukraina po përpiqet në çdo mënyrë të gjejë një zgjidhje për të furnizuar pjesërisht qytetarët e saj me energji elektrike. Bashkimi Evropian, ndonëse ndihmon Ukrainën, vetë po përballet me një krizë energjetike. Në këtë drejtim, ka gjithnjë e më shumë thirrje për negociata mes dy palëve, ndonëse nuk është e qartë se cila do të ishte pikënisja e negociatave.

Portal Time ka publikuar së fundmi një artikull ku shprehet mundësia e hapjes së negociatave. Mirëpo, edhe pse për to flitet gjithnjë e më shumë, negociatat ende nuk janë hapur. Nga ana tjetër, Ukraina po përballet me një situatë të vështirë energjetike në vend që do të bëhet edhe më e vështirë në muajt në vijim. /Nacionale/

Lajme të ngjashme