"Padi për luftën": Serwer tregon pse Serbia po i frikësohet anëtarësimit të Kosovës në KiE - NACIONALE

"Padi për luftën": Serwer tregon pse Serbia po i frikësohet anëtarësimit të Kosovës në KiE

1 muaj më parë

nga NACIONALE

Daniel Serwer, profesor i njohur amerikan, ka shkruar një artikull, në të cilin ka komentuar përparimin e Kosovës drejt anëtarësimit në Këshillin e Evropës. Njohësi i Ballkanit Perëndimor beson se Kosova është më e kualifikuar se Serbia për të qenë anëtare e Këshillit të Evropës.

Duke komentuar përpjekjet e Serbisë për të bllokuar Kosovën në KiE, Serwer vlerësoi se kjo qasje vjen përkundër zotimit të hapur në marrëveshjen e arritur vitin e kaluar.

“Kosova është përmirësuar në mënyrë të vazhdueshme dhe renditet mbi mesataren rajonale në tetë dimensione të sundimit të ligjit. Është e treta në rajon, pak pas Malit të Zi dhe më shumë pas Gjeorgjisë, por shumë përpara rezultateve në rënie të Serbisë. Prishtina së fundmi ka zgjidhur një ankesë të madhe. Ai njohu të drejtat pronësore të manastirit të Deçanit, një çështje e pazgjidhur për më shumë se 20 vjet. Korrupsioni, zbatimi rregullator dhe drejtësia penale janë dimensionet e tij më të dobëta. Të gjitha këto janë simptoma të një gjendjeje të re dhe relativisht të dobët” – shkruan ai.

Në këtë shkrim, Serwer ka renditur edhe njërin prej përfitimeve më të mëdha nga anëtarësimi i Kosovës në KiE.

“Në parim, do të mendonit se njerëzit që vërtet janë të diskriminuar do ta mirëprisnin anëtarësimin e vendit të tyre në një organizatë të tillë. Në vend të kësaj, Beogradi është i vendosur kundër tij” – shkruan ai, duke vazhduar:

“Ai u hap qytetarëve akses në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ). Ky është një privilegj serioz. Nëse një sistem kombëtar drejtësie dështon në sytë e një qytetari të një shteti anëtar të KiE, ai qytetar mund të apelojë në GJEDNJ, e cila ka një traditë të fortë të gjykimit në favor të barazisë dhe mosdiskriminimit, duke përfshirë Ballkanin. Kjo nuk do të thotë se vendimet e tij zbatohen gjithmonë, siç do t'ju thonë boshnjakët, por forcon ata që vuajnë diskriminimin. Shtetet anëtare gjithashtu mund të paraqesin ankesa kundër shteteve të tjera anëtare, një privilegj tjetër që Beogradi duhet ta mirëpresë” – shkruan profesori amerikan.

Në paragrafin e radhës, ai ka listuar disa arsye se pse Beogradi kundërshton anëtarësimin e Kosovës në KiE.

“Së pari, Beogradi nuk dëshiron të pranojë se Kosova është shtet. Së dyti, ajo ka frikë se Kosova do të bëjë ankesa kundër Serbisë. Ka shumë arsye për ankesa të tilla që rrjedhin nga diskriminimi dhe shkeljet e tjera të të drejtave të njeriut kundër shumicës shqiptare brenda Serbisë, trajtimi i qytetarëve të Kosovës në Serbi dhe dështimi i Serbisë për të dhënë llogari të duhur për keqbërjen e saj gjatë luftës në Kosovë” – janë dy arsyet e pare që Serwer ka renditur në shkrimin e tij.

Megjithatë, ekziston edhe një arsye e tretë, sipas profesorit amerikan, për kundërshtimin serb të Kosovës në këtë çështje.

“Së treti, Beogradi po përpiqet gjithashtu t'i bëjë presion Kosovës që të krijojë një Asociacion të Komunave me shumicë serbe, të cilin e sheh si të rëndësishëm për zyrtarizimin e marrëdhënieve të tij me popullsinë serbe brenda Kosovës. Asambleja Parlamentare e KiE-së e konsideron këtë si një çështje që Kosova duhet ta zgjidhë pas anëtarësimit. Asociacione të tilla të pakicave janë të zakonshme në mesin e shteteve anëtare të KiE-së dhe Kosova ka premtuar të krijojë një të tillë. Por në mënyrë të arsyeshme, ajo nuk dëshiron ta bëjë këtë derisa Serbia të njohë sovranitetin dhe integritetin e saj territorial” – ka shtuar ai, duke përfunduar shkrimin me konkluzionin se Kosova është më e kualifikuar se Serbia për të qenë pjesë e KiE-së.

Lajme të ngjashme