Ne kemi nevojë për 'mërzi' për të jetuar një jetë më të mirë, por mediat sociale po e shkatërrojnë atë - NACIONALE

Ne kemi nevojë për 'mërzi' për të jetuar një jetë më të mirë, por mediat sociale po e shkatërrojnë atë

1 vit më parë

nga NACIONALE

Mërzia duke iu referuar një "gjendjeje mendore të lodhjes, shqetësimit dhe mungesës së interesit për diçka që i nënshtrohet", përgjithësisht mendohet si e keqe universale.

Big Think

Por kur jemi thellësisht të mërzitur, kjo mund të na bëjë të rivlerësojmë jetën tonë, duke na bërë të marrim hobi të reja, të gjejmë punë më të kënaqshme dhe të mësojmë aftësi të reja. Duke na shpërqendruar, mediat sociale mund të na pengojnë të mërzitemi thellësisht, duke na bërë përfundimisht të vonojmë veprimet që do të lehtësonin në radhë të parë shkaqet e mërzisë sonë.

Nuk ka qenë kurrë më e lehtë të shpërqendrojmë veten. Me mediat sociale që ofrojnë një rrjedhë të vazhdueshme lajmesh, argëtimi dhe muhabete, mërzia mund të mbahet jashtë. Por në një studim të botuar në nëntor në revistën Marketing Theory, studiuesit nga Universiteti i Bath dhe Trinity College Dublin pyesin nëse kjo është me të vërtetë një gjë e mirë.

Mërzia, duke iu referuar një "gjendjeje mendore të lodhjes, shqetësimit dhe mungesës së interesit për diçka që i nënshtrohet", përgjithësisht mendohet si e keqe universale. Në thelb e kundërta e një "gjendje rrjedhëse", në të cilën ne jemi intensivisht të fokusuar dhe të përmbushur nga një aktivitet, mërzia duhet shmangur me çdo kusht.

Dy lloje mërzie

Autorët e studimit të fundit e vënë në dyshim këtë koncept. Sipas filozofit të famshëm gjerman të shekullit të 20-të, Martin Heidegger, ka dy lloje mërzie: sipërfaqësore dhe të thellë.

Kur mërzitemi sipërfaqësisht, "Ne mbahemi në harresë nga një situatë që na kufizon të bëjmë atë që duam të bëjmë, ndërsa në të njëjtën kohë mbetemi bosh për aq sa situata nuk na kënaq." Mendoni të mbeteni të mbërthyer në një takim pune të padobishme ose të bllokuar brenda në një ditë me shi.

Kur ekspozohemi në mënyrë të përsëritur ndaj mërzisë sipërfaqësore, mund të arrijmë një mërzitje të thellë, e përcaktuar si "një gjendje e thellë indiferencë ndaj vetvetes dhe ndaj botës" që çon në "një shqetësim ekzistencial në të cilin njerëzit luftojnë me ndjenjën e tyre për veten".

Shoqëria moderne na shqetëson për mërzitje sipërfaqësore, thonë autorët e studimit. Kur jemi gjithmonë të lidhur teknologjikisht, jetët e segmentuara më parë sociale, të punës dhe të shtëpisë përzihen së bashku, duke sjellë ndërprerje të vazhdueshme dhe duke lënë pak kohë për t'u fokusuar në një aktivitet të vetëm.

Në të njëjtën kohë, ritmi i jetës po përshpejtohet, duke dhënë një "ndjenjë të zënë dhe nxitim mes kohës së ngjeshur, dhe dëshirën përkatëse për t'u shpëtuar këtyre ndjenjave", shtojnë autorët. Kjo ndërthurje faktorësh lë kohë për periudha të shkurtra mërzie, ato që tani lehtësohen me shpejtësi përmes mediave sociale ose kërkimeve të tjera në internet, duke na penguar kështu të arrijmë mërzinë e thellë.

Në të njëjtën kohë, ritmi i jetës po përshpejtohet, duke dhënë një "ndjenjë të zënë dhe nxitim mes kohës së ngjeshur, dhe dëshirën përkatëse për t'u shpëtuar këtyre ndjenjave", shtojnë autorët.

Kjo konvergjencë e rrethanave lejon periudha të vogla mërzie që tani mund të zëvendësohen shpejt përmes mediave sociale ose aktiviteteve të tjera në internet, duke na penguar të përjetojmë mërzinë e vërtetë.

Mërzia e thellë ndryshon jetën

Sado e dhimbshme të jetë mërzia e thellë, ajo gjithashtu mund të çojë në rivlerësimin e jetës së dikujt dhe të nxisë veprime për të korrigjuar shkaqet përfundimtare të mërzisë. Si pjesë e hulumtimit të tyre, autorët intervistuan 15 subjekte të moshës 20 deri në 60 vjeç në Angli dhe Irlandë në lidhje me përvojën e bllokimit gjatë pandemisë COVID. Pa ndryshim, ata folën për mërzinë dhe të qenit në harresë, dhe përmendën shpesh kthimin në rrjetet sociale për të kaluar kohën, një akt për të cilin shumë thanë se i la të ndiheshin bosh.

Por mediat sociale nuk mund të mbanin përgjithmonë mërzitjen e thellë të subjekteve. “U ndjeva bosh, një zbrazëti nga e cila ishte e vështirë të shpëtoja”, u tha autorëve një nga të intervistuarit, Richard. “Sa më gjatë të mërzitesha, aq më keq ndihesha për veten. Për shembull, kush jam unë dhe çfarë dua të bëj me jetën time?”

Por kur Richard dhe shumë nga subjektet e tjera u mërzitën thellësisht, ata përmendën pagjumësinë e tyre si një shtysë për rishpikje. " Gjatë kufizimeve, pjesëmarrësit tanë eksploruan përhapjen e bimëve, mësuan të piqnin bukë, luanin instrumente muzikore, bënin shëtitje me biçikleta në distanca të gjata dhe adoptuan regjime të reja ushtrimesh," shkruajnë studiuesit.

Sado të tmerrshme që ishin kufizimet e COVID, ato siguruan kushte "ideale" për mërzinë e thellë, thanë autorët, gjë që në fund i shtyu shumë njerëz të zbulonin pasione të reja. Dorëheqja e Madhe shumë e diskutuar, në të cilën punonjësit po lënë tani punët e tyre të pakënaqshme në përmasa shumë më të mëdha se sa është parë gjatë dy dekadave të fundit, mund të ishte shkaktuar shumë mirë nga mërzia e thellë gjatë pandemisë.

Bashkëautori Timothy Hill, një profesor i asociuar i marketingut të menaxhimit, biznesit dhe shoqërisë në Universitetin e Bath, është mirënjohës që zbehja graduale e pandemisë po redukton mërzinë në përgjithësi (së bashku me të gjitha sëmundjet dhe vdekjen), por mendon se ne gjithashtu duhet ende lejojmë mërzinë më të thellë në jetën tonë duke i rezistuar këngëve të sirenave të mediave sociale.

“Ky hulumtim na ka dhënë një dritare për të kuptuar se si kultura ‘gjithmonë e ndezur’ 24/7 dhe pajisjet që premtojnë një bollëk informacioni dhe argëtimi mund të rregullojnë mërzinë tonë sipërfaqësore, por në fakt po na pengojnë të gjejmë gjëra më kuptimplote. Ata që angazhohen në ‘detoksime dixhitale’ mund të jenë në rrugën e duhur”, tha ai në një deklaratë.

Lajme të ngjashme