Sulmet ruse shkaktuan dëme "kolosale" në objektet e prodhimit të energjisë në Ukrainë - NACIONALE

Sulmet ruse shkaktuan dëme "kolosale" në objektet e prodhimit të energjisë në Ukrainë

10 muaj më parë

nga Lirim Krasniqi

Një sulm javën e kaluar nga forcat ruse në rrjetin elektrik të Ukrainës shkaktoi dëme "kolosale", duke mos lënë asnjë termocentral ose hidrocentral në Ukrainë të paprekur, sipas kreut të operatorit të sistemit të transmetimit të energjisë elektrike në pronësi të qeverisë, raporton CNN.

“Ky ishte sulmi më i madh, më i madhi në histori. U lëshuan mbi 100 raketa të rënda. Objektivat e tyre ishin objektet e sistemit energjetik të Ukrainës, kryesisht, nënstacionet Ukrenergo dhe termocentralet e Ukrainës që prodhojnë energji për konsumatorët ukrainas",
tha të martën Volodymyr Kudrytskyi, CEO i Ukrenergo.

“Për të kuptuar shkallën e këtyre sulmeve, me çfarë kemi të bëjmë, pothuajse i gjithë prodhimi termik dhe i energjisë nga termocentralet e mëdha pësoi dëme nga sulmet me raketa. Nuk ka pothuajse asnjë nënstacion shpërndarës Ukrenergo që është i paprekur. Praktikisht çdo nënstacion kyç është goditur të paktën një herë, dhe rreth tre, pesë ose tetë herë,” shtoi ai.

Rrjeti i Ukrainës aktualisht është "stabilizuar" me ndërprerje të planifikuara për shkak të dëmtimeve masive të luftës në termocentralet, duke i lënë ata të paaftë për të siguruar energji elektrike të mjaftueshme për vendin. Kherson, i vendosur në Ukrainën jugore, mbetet rajoni më "problematik" për pushtet, megjithëse punëtorët vendas janë të përqendruar në çminimin e rrjetit pas tërheqjes së trupave ruse.

Në mungesë të sulmeve të reja masive, situata duhet të jetë e qëndrueshme me ndërprerje katër-orëshe në ditë të planifikuara, tha ai.

“Siç e shohim, roli i sektorit të energjisë është të bëjë që sistemi energjetik të funksionojë në një mënyrë që u mundëson ukrainasve të qëndrojnë në vendin e tyre dhe të kalojnë dimrin këtu. Beteja jonë e përditshme është që sistemi energjetik të plotësojë nevojat e ukrainasve për energji elektrike”, shtoi ai.

Autoritetet në Kherson u kanë kërkuar banorëve që të evakuohen në zonat e vendit me furnizime më të qëndrueshme me energji elektrike pasi rajoni është ende pa energji elektrike.

Lajme të ngjashme