NASA do të përplasë një anije kozmike në një asteroid - a duhet të shikoni lart apo ta bëni të kundërtën ? - NACIONALE

NASA do të përplasë një anije kozmike në një asteroid - a duhet të shikoni lart apo ta bëni të kundërtën ?

2 muaj më parë

nga Flakon Demaku

NASA po dërgon një anije kozmike për ta përplasur në një shkëmb të madh përpara; dhe jo, kjo nuk është një skenë nga filmi 'Don't Look Up'.

DART, ose Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit, është planifikuar të përplaset me Dimorphos, një "hënë" e vogël që rrethon Didymos, një asteroid afër, të hënën. Qëllimi kryesor i NASA-s në këtë rast është të përcaktojë nëse largimi i mbeturinave hapësinore që afrohen larg Tokës në të ardhmen mund ta mbrojë atë.

Dikush zbulon prova të pamohueshme të a) një asteroid, b) një meteor, c) një kometë, d) një hënë mashtruese, ose e) një planet të tërë që po na ofrohet.

  • Ilustrim i DART-it në kursin për të goditur Dimorphos.

Kush u beson këtyre paralajmërimeve?

Derisa më e keqja të ndodhë, saktësisht askush!

Konsideroni "Don't Look Up", shembulli më aktual i këtij nënzhanri. Satira e padisiplinuar politike e shkrimtarit dhe regjisorit Adam McKay niset nga dy astronomë të Universitetit Shtetëror të Miçiganit (Jennifer Lawrence dhe Leonardo DiCaprio) të cilët zbulojnë një kometë që duket se ka dalë nga askund dhe do të përplaset me planetin tonë aq fort sa të shuajë të gjithë jetën brenda gjashtë muajsh.

Para kësaj, në vitin 1998, kishte dy nga këta filma të suksesshëm: "Armageddon" i Michael Bay dhe "Deep Impact" i Mimi Leder.

I pari, kërcënimi i të cilit ishte një asteroid i përmasave të Teksasit, ishte një thriller aksioni i mbushur me njerëz, bombastik, i valëzuar me humor të gjerë.

Filmi i fundit, rreziku i të cilit ishte një kometë, si "Don't Look Up", ishte një qëndrim më serioz, i prodhuar në mënyrë metodike dhe dukshëm më pak i shthurur për këtë çështje..

Gjetjet e astronomëve në filmin "Don't Look Up" ndezën skepticizëm të hershëm dhe madje tallje nga qeveria dhe media. Por sapo të ndodhë e pashmangshmja, bota në përgjithësi, dhe Shtetet e Bashkuara në veçanti, i përgjigjen krizës në të njëjtën mënyrë që priren t'i përgjigjen çdo gjëje tjetër në shekullin e njëzet e një: egoizmi, mohimi dhe fajësimi i të gjithë njerëzve të gabuar.

Nëse DART e jetës reale ka sukses në misionin e tij, ne mund të jemi në gjendje të qetësohemi më shumë kur asteroidët fillojnë të afrohen shumë, shkruan CNN.

Megjithatë, nuk do të thotë domosdoshmërisht që Holleywoodi do t'i braktisë fare temat e "Chicken Little".

'Young Chicken Little' (Zach Braff) e fut qytetin e tij të vogël në panik duke pretenduar se qielli po bie.

Në pamundësi për të gjetur copën e "qiellit" që e goditi, ai përbuzet nga qyteti. Një vit më vonë, Little i përjashtuar përpiqet të shpengojë veten duke u bashkuar me ekipin e bejsbollit, duke ndihmuar për të fituar një lojë vendimtare.

  • Personazhi i titullit në filmin e animuar të vitit 2005 "Chicken Little" përballet me tallje pasi paralajmëroi se qielli po bie.

Më vonë atë natë ai goditet përsëri në kokë dhe zbulon se "qielli që bie" është në të vërtetë nga një UFO. Tani, Little duhet të bindë qytetin skeptik se një pushtim alienësh do të ndodhë.

Lajme të ngjashme