Formula 1 e lanson kampionatin e grave - NACIONALE

Formula 1 e lanson kampionatin e grave

2 javë më parë

nga NACIONALE

Formula 1 ka nisur një seri vetëm për gra që synon të ndihmojë shoferet të përparojnë në rangun e motorsportit. Në fakt ky është një plotësim i serisë ekzistuese W, që pati një sezon të shkurtër gjatë vitit 2022 dhe nga Formula 1 shpresojnë që nga 2023 do të jetë kampionat i rregullt.

E quajtur Akademia F1, do të përbëhet nga pesë ekipe me tre vetura që do të garojnë në shtatë ngjarje me tre gara.

Women and Formula 1, an in-depth analysis | GRAND PRIX 247

Presidenti i F1 Stefano Domenicali tha se seria u jep piloteve grave "shansin më të mirë për të përmbushur ambiciet e tyre".

F1 do të subvencionojë çdo makinë me një buxhet prej 150,000 € (131,000 £). Shoferëve do t'ju duhet të shtojnë përsëri të njëjtën shumë për të konkurruar.

Kalendari nuk është shpallur, por një nga garat ka të ngjarë të zhvillohet në një çmim të madh, tha F1 në një deklaratë.

Seria do të përdorë të njëjtat makina që konkurrojnë aktualisht në Formula 4, një seri e nivelit fillestar për shoferët që hedhin hapat e tyre të parë në garat e makinave.

Sauber test driver Calderon handed debut F1 outing | Formula 1®

Domenicali shtoi: "Të gjithë duhet të kenë mundësinë të ndjekin ëndrrat e tyre dhe të arrijnë potencialin e tyre dhe Formula 1 dëshiron të sigurojë që ne po bëjmë gjithçka që mundemi për të krijuar diversitet dhe rrugë më të mëdha në këtë sport të jashtëzakonshëm."

Ai tha se kampionati përfaqëson "një program gjithëpërfshirës që mbështet karrierën e tyre të garave dhe u jep atyre gjithçka që u nevojitet për të kaluar në F3 dhe shpresojmë në F2 dhe më pas kulmin e Formula 1.

"Sa më shumë mundësi të ketë, aq më mirë dhe kjo është krijuar për të siguruar një rrugë tjetër për shoferët që të kenë sukses."

Lamborghini's Stefano Domenicali on why the V12 has a future | Autocar

Në deklaratën e F1 u tha se seria ishte planifikuar si "një rrugë shtesë për gjeneratën e ardhshme të shofereve të reja gra".

Deklarata shtoi: “Gjatë vlerësimeve të barrierave me të cilat përballen shoferet e reja gra për hyrjen në piramidën F1, u ​​bë e qartë se ato nuk kanë të njëjtën përvojë si homologët e tyre burra në të njëjtën moshë. Qëllimi është të plotësojmë këtë boshllëk dhe t'u ofrojmë atyre çasje në më shumë kohë në pista, gara dhe testime. Ato do të rriten gjithashtu duke punuar me ekipe profesionale, të cilët janë të njohur në motorsport për edukimin e shoferëve të rinj dhe që do t'i ndihmojnë ato të zhvillojnë përgatitjet thelbësore teknike, fizike dhe mendore."

Seria W është duke shikuar mundësinë për vazhdimin e garës në vitin 2023.

Lajme të ngjashme