Fillon seanca për dialogun në Serbi, opozita kërkon dorëheqjen e Vuçiq e zgjedhje të reja - NACIONALE

Fillon seanca për dialogun në Serbi, opozita kërkon dorëheqjen e Vuçiq e zgjedhje të reja

1 muaj më parë

nga NACIONALE

Seanca e Kuvendit të Serbisë apo Raporti për Kosovën, për periudhën shtator – janar ka filluar në Serbi. Pritet që seanca do të zgjasë tre ditë, presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, i cili paralajmëroi se do t'u përgjigjet të gjitha pyetjeve, arriti në Kuvend pesëmbëdhjetë minuta para fillimit të seancës. Raporton Danas, që njihet si medium kritik ndaj regjimit të Vuçiqit në Serbi.

Anëtarët e qeverisë i dhanë duartrokitje të gjata Vuçiqit, ndërsa opozita thërriste “ëuaa”.

Deputetët e opozitës kërkojnë që në seancë të diskutohet për propozimin franko-gjerman, pasi në të kundërt seanca nuk mund të mbahet.

Kryetari i Kuvendit, Vladimir Orliq, për RTS-në, ka thënë se nuk kemi biseduar për propozimin franko-gjerman për Kosovën, sepse ishte një çështje “non-paper”, kështu partia përparimtare serbe, funksionar i së cilës jeni ju, na ftoi të marrim pjesë në votim, para Kuvendit të Serbisë, derisa është në seancë.

“Kur dikush thotë “non paper”, nuk është dokument i shkruar, Kuvendi nuk ka një dokument të tillë”, tha Orliq.

Deputetët e djathtë kërkojnë zgjedhje të reja presidenciale

Deputetët e Dverit, Zavetnik, Novi DSS dhe POKS kërkuan zgjedhje të reja presidenciale, në një konferencë për media para fillimit të seancës, sepse Aleksandar Vuçiq, duke pranuar konceptin e planit gjermano-francez për Kosovën, ndryshoi politikën e tij dhe u zgjodh për mbrojtjen dhe jo për dorëzimin e Kosovës.

Vojislav Mihailović (POKS) tha se po e kërkonte në emër të gjysmë milioni votuesve që votuan për këto parti në vitin 2022, dhe Boshko Obradoviq (Dveri) saktësoi se bëhet fjalë për 28 deputetë, ndërsa Milica Gjurgjeviq Stamenkovski (Zavetnici) tha se këto katër parti dhe tre klube parlamentare do të veprojnë të bashkuar në të ardhmen.

Gjurgjeviq Stamenkovski hodhi poshtë akuzat e mediave të regjimit se ky grup i djathtë po përgatit trazira dhe dhunë në Kuvendin e Serbisë, duke thënë se për këtë do t'i drejtohen gjyqësorit serb dhe se etiketohen si ekstremistë vetëm sepse mbrojnë rendin kushtetues. , pasi që sipas Kushtetutës Kosova është pjesë Serbisë. Danas/

Millosh Jovanoviq (DSS) përsëriti fjalët e Vuçiqit të 20 janarit pas takimit me pesëshen diplomatike të BE-së dhe SHBA-së “se jemi të gatshëm të pranojmë konceptin dhe të punojmë për zbatimin” e marrëveshjes franko-gjermane, duke vlerësuar se sot ne po zgjedhin mes Vuçiqit dhe Serbisë.

Deputetët e djathtë thanë se kishin kërkuar për inspektim planin e marrëveshjes franko-gjermane, por që nuk iu është dorëzuar deri më tani.

Lajme të ngjashme