"Nuk kanë para as për të varrosur të dashurit e tyre" - Afganistani tani kërcënohet me krizën e ardhshme - NACIONALE

"Nuk kanë para as për të varrosur të dashurit e tyre" - Afganistani tani kërcënohet me krizën e ardhshme

1 muaj më parë

nga NACIONALE

Tërmeti shkatërrues në Afganistanin lindor goditi vendin në një situatë jashtëzakonisht të vështirë. Punonjësja e Unicef-it Samantha Mort shpjegon pse në një intervistë.

Kur të gjithë u larguan, ajo qëndroi. Samantha Mort ka më shumë se dy vjet që jeton në Kabul, ku punon për Unicef, Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët. Kur talebanët morën pushtetin gushtin e kaluar, ata kontaktuan UNICEF-in menjëherë më pas. Ju lutem qëndroni ishte mesazhi.

Që atëherë, Mort dhe ekipi i saj kanë punuar në rrethana të ndryshme. Në intervistë, ajo flet për mënyrën sesi ka ndryshuar vendi, për perspektivat e zymta - dhe për tërmetin shkatërrues në lindje të vendit, në të cilin vdiqën të paktën një mijë njerëz të martën e kaluar.

t-online: Zonja Mort, si ishte tërmeti dhe kur ndodhi?

Samantha Mort: Shumë shtëpi janë shembur, por ka mungesë të pajisjeve për të kërkuar njerëz në rrënoja. Tërmeti ka ndodhur në mes të natës kur shumë njerëz ndodheshin në shtëpitë e tyre. Pra kemi frikë se shumë të tjerë mund të jenë varrosur. Është shumë e rëndë, zona është shumë e varfër, shumë nuk kanë as para për të varrosur siç duhet të dashurit e tyre.

Qeveria i ka bërë një apel urgjent organizatave të ndihmës për mbështetje. A është tashmë Unicef ​​atje?

Menjëherë dërguam ekipe në rajon. Megjithatë, është shumë e vështirë për t'u arritur. Kjo sigurisht për shkak të vetë tërmetit, por ka edhe faktin që shtigjet janë me baltë, sepse ka rënë shumë shi në javët e fundit. Gjithmonë ka rrëshqitje dheu. Gjithsesi, aty mundëm të shpërndanim paketat e ndihmës, me çadra, veshje të ngrohta dhe mjete higjienike. Shumë prej tyre kanë humbur gjithçka dhe rreziku i përhapjes së sëmundjes është i lartë.

Çfarë ndikimi mund të ketë tërmeti në Afganistan ?

Kjo mund të përkeqësojë më tej situatën ushqimore, sepse në rajon jetojnë shumë fermerë. Vitin e kaluar, të korrat u shkatërruan kryesisht nga thatësira, kjo është arsyeja pse një numër veçanërisht i madh i njerëzve mbetën të uritur në dimër. Kjo mund të ndodhë përsëri këtë vit.

Tërmeti goditi vendin në një situatë tashmë të vështirë.

Është fatkeqësia e fundit. Ekonomia ka rënë, papunësia po rritet, 97 për qind e popullsisë është e varfër. As një në dhjetë nuk mund të ushqehet. Tetë në dhjetë afganë pinë ujë të kontaminuar. Është e vështirë të thuhet se cila nga këto kriza është më e keqja. Por sigurisht që më të prekurit në popullatë janë kryesisht fëmijët dhe familjet shumë të cenueshme.

Si ndryshoi jeta e tyre kur talebanët morën pushtetin?

Nëse shikoni përreth Afganistanit, do të shihni shumë ndërtesa gjysmë të përfunduara. Pas 15 gushtit, kur talebanët morën kontrollin, pjesa më e madhe e sektorit privat u largua, duke përfshirë shumë në industrinë e ndërtimit. Kjo ka çuar në papunësi, e cila nga ana tjetër ka pasur një ndikim të madh në aftësinë e familjeve për t'u ushqyer dhe për të blerë ilaçe. Dikur punëtorët ditor ishin në gjendje të punonin katër ose pesë ditë në javë, tani është mesatarisht vetëm një ditë e gjysmë.

Kësaj i shtohen edhe rritja e çmimeve të ushqimeve.

Çmimet e ushqimeve kryesore, karburanteve, miellit, vajit, zarzavateve janë rritur nga 50 deri në 130 për qind vitin e fundit. Është një ironi e tmerrshme: në Kabul ka tezga me fruta dhe perime kudo. Askush nuk mund të përballojë të blejë me çmime të tilla.

Ju jetoni në Kabul për dy vjet. Si ka ndryshuar qyteti?

Kriza është e prekshme kudo. Gratë janë ulur në rrugë duke lypur për bukë. Njerëzit përpiqen të shesin gjithçka që zotërojnë dhe që nuk u nevojitet urgjentisht - si karrige, tavolina, ngrohës. Gratë janë ndaluar nga pjesë të mëdha të jetës publike. Ata lejohen të punojnë vetëm në sektorin e kujdesit shëndetësor dhe në aeroport për doganë. Kjo ka një ndikim masiv në familjet e tyre, pasi Afganistani ka një nga normat më të larta të të vejave në botë. Gratë duhet të punojnë për të ushqyer fëmijët e tyre.

Një milion fëmijë janë në rrezik të kequshqyerjes së rëndë dhe akute. Kjo do të thotë se ata kanë gjasa të vdesin nëse nuk trajtohen. Dhe ne kemi rreth tre milionë fëmijë në rrezik të kequshqyerjes së moderuar akut. Ka edhe zhvillime të tjera shqetësuese. Për shembull, aktualisht po shohim një rritje të madhe të kequshqyerjes tek nënat shtatzëna dhe ato që ushqehen me gji si pasojë e privimeve të shumta gjatë dimrit. Një tendencë tjetër është se më shumë vajza sesa djem vuajnë nga kequshqyerja e rëndë akute dhe shtrohen në spital. Këtë e shohim veçanërisht në jug të vendit.

Tani, në pjesë të mëdha të vendit, të paktën vajzat e reja nuk lejohen më të shkojnë në shkollë. Talibanët kanë premtuar heqjen e këtij ndalimi, por deri më tani asgjë nuk ka ndodhur. A ka ndonjë shpresë se kjo do të ndryshojë?

Shpresa është monedha jonë në Unicef. Ne gjithmonë shpresojmë për ndryshime pozitive, sepse për këtë po punojmë. Fakti që vajzat ndjekin shkollën e mesme në nëntë nga 34 provincat është shkak për shpresë. Do të ishte edhe më keq nëse nuk do të kishte një vajzë të vetme. Dhe gratë në Afganistan nuk janë dorëzuar. Ata dalin në rrugë dhe mbrojnë të drejtat e tyre. Dhe ne do të vazhdojmë të bëjmë pjesën tonë - derisa të shohim ndryshime pozitive. /Nacionale/

Lajme të ngjashme