Norvegjia pritet të mbyllë ambasadën e saj në Kosovë - NACIONALE

Norvegjia pritet të mbyllë ambasadën e saj në Kosovë

2 javë më parë

nga NACIONALE

Sipas Ministrisë së Punëve të Jashtme të Norvegjisë, Norvegjia do të mbyllë ambasadën e saj në Prishtinë.

Duke filluar nga viti 2023, ambasada norvegjeze në Kosovë do të mbyllet dhe lidhjet diplomatike do të zhvendosen në një ambasadë që është e vendosur më afër.

Ambasadat në Bratislavë (Sllovaki), Kolombo (Sri Lanka) dhe Prishtinë (Kosovë), zyra e ambasadës në Antananarivo (Madagaskar) dhe Konsullata e Përgjithshme në Hjuston (SHBA) do të mbyllen, tha Ministrja e Punëve të Jashtme, Anniken Huitfeldt.

Si rezultat, marrëdhëniet diplomatike të Norvegjisë me Kosovën, Madagaskarin, Sllovakinë dhe Sri Lankën do të trajtohen përmes mjeteve alternative dhe përgjegjësia për këtë do t'i delegohet një ambasade norvegjeze aty pranë ose do të caktohet një përfaqësues për vendin në fjalë.

Deklarata e plotë e Ministrisë së Jashtme të Norvegjisë është si më poshtë;

Në vitin 2023, Ministria e Punëve të Jashtme do të rrisë numrin e stafit në disa misione jashtë vendit, veçanërisht në misione në Evropë. Stafi në misione të caktuara do të rritet për të ofruar mbështetje më të madhe për sektorin e biznesit norvegjez. Në të njëjtën kohë, pesë misione do të mbyllen.

“Peizazhi i politikave politike dhe të sigurisë evropiane po ndryshon me shpejtësi. Si rezultat, ne duhet të forcojmë praninë tonë diplomatike në BE, NATO dhe vende të zgjedhura evropiane. Diplomatët norvegjezë shërbejnë si sytë, veshët dhe zëri ynë në Evropë dhe ne kemi nevojë për ta në terren tani më shumë se kurrë”, tha Anniken Huitfeldt, Ministre e Punëve të Jashtme.

Në fjalimin e saj të politikës së jashtme në Storting (parlamentin norvegjez) më 22 mars në lidhje me luftën në Ukrainë, zonja Huitfeldt deklaroi se ajo ishte në proces të rishikimit të strukturës së Shërbimit të Jashtëm për të mbrojtur interesat norvegjeze në një epokë të re në Evropë. Ndryshimet që po njoftohen tani janë rezultat i këtij rishikimi dhe synojnë t'i mundësojnë Shërbimit të Jashtëm të ofrojë ndihmë më të mirë për kompanitë norvegjeze, brenda dhe jashtë Evropës.

Lajme të ngjashme