Pse shahu duhet të jetë lëndë shkollore? - NACIONALE

Pse shahu duhet të jetë lëndë shkollore?

1 muaj më parë

nga NACIONALE

Në mbarë botën, shahu është ende një lojë popullore, por që trajtohet me seriozitet të veçantë në Evropën Lindore. Në shtator 2011, Armenia e bëri shahun një lëndë të nevojshme për të gjithë fëmijët mbi moshën gjashtë vjeç. Shahu trajnon të menduarit logjik dhe kujtesën dhe i mëson fëmijët se si të përballojnë dështimin. Me fjalë të tjera, shahu është një metaforë për jetën.

Alex Berezow - Big Think

Topi në B8. Shahmat. Nuk ka asgjë të ngjashme me ndjenjën e mposhtjes së një kundërshtari të denjë në një lojë shahu: beteja përfundimtare e zgjuarsisë. Sigurisht, nuk është një ndjenjë që e kam shumë shpesh, pasi nuk jam shumë i zoti në shah. Nga ana tjetër, babai im është zyrtarisht një "Ekspert" dhe shoku im është një "Mjeshtër".

Shahu ende luhet gjerësisht në mbarë botën, por trajtohet me seriozitet të veçantë në Evropën Lindore. Për shembull, Kirsan Ilyumzhinov, presidenti i Federatës Botërore të Shahut Rus, dhe Komiteti Olimpik Kombëtar Bullgar kanë kërkuar përfshirjen e shahut si një ngjarje olimpike. Shahu u bë një lëndë e detyrueshme për të gjithë nxënësit mbi moshën gjashtë vjeç në Armeni në shtator 2011. (Në klipin e lajmeve të DW-TV më poshtë, fëmijët janë në klasën e dytë!)

Sipas një studimi të fundit në psikologji, shahu është lidhur me përmirësimin e "aftësisë njohëse, aftësisë përballuese dhe zgjidhjes së problemeve, madje edhe me zhvillimin socioafektiv të fëmijëve". Korrelacioni, natyrisht, mund të shpjegohet nga një komponent i tretë ose nga mundësia që fëmijët inteligjentë dhe të përgjegjshëm kanë më shumë gjasa të luajnë shah në radhë të parë, pasi ishte një studim grupor (vëzhgues).

Shahu është një metaforë për jetën

Në videon e mësipërme mësuesi i matematikës/shahut thotë: “Shahu stërvit të menduarit logjik. Ai mëson se si të marrin vendime, trajnon kujtesën, forcon fuqinë e vullnetit, i motivon fëmijët të fitojnë dhe i mëson ata se si të merren me disfatën. Është e vetmja lëndë shkollore që mund t'i bëjë të gjitha këto.”

Kjo është një pasqyrë shumë interesante. Jo vetëm që shahu ndihmon në stërvitjen e trurit, por gjithashtu u mëson fëmijëve aftësitë themelore të jetës. Në kulturën tonë, ne u japim trofe fituesve dhe humbësve - ose nuk mbajmë rezultate fare - sepse kemi besimin e gabuar se nuk duhet të lëndojmë kurrë ndjenjat e askujt. Megjithatë, në Armeni, shkollat u mësojnë fëmijëve se ndonjëherë ju humbni. Ky është një mësim i rëndësishëm për t'u mësuar fëmijëve në moshë të re.

Ajo që e bën shahun kaq magjepsës është se asnjë ndeshje nuk do të luhet kurrë njësoj. Damë - me të vërtetë një lojë për inteligjentët (si unë) - ka 500 miliardë miliardë pozicione të mundshme, dhe në 2007, studiuesit raportuan se një kompjuter e ka zgjidhur lojën. Nëse asnjëra palë nuk gabon, rezultati është gjithmonë një barazim. Megjithatë ende nuk konsiderohet të ketë gjasa që një kompjuter ta "zgjidhë" lojën ndonjëherë.

Shahu në shkollë

Amerikanët janë të shqetësuar se fëmijët e tyre nuk po marrin një arsim solid . Ndoshta shahu duhet të futet në programet shkollore si një mënyrë argëtuese për të mësuar logjikën dhe kujtesën?

Në fakt, duhet t'i rikthehem ushtrimit të lojës. Duke ditur se ka armenë 7-vjeçarë që mund të më largojnë nga tabela e shahut pa u djersitur, është pak poshtëruese.

Lajme të ngjashme