“Koncepti i ndershmërisë radikale” - NACIONALE

“Koncepti i ndershmërisë radikale”

1 javë më parë

nga NACIONALE

Të thuash gjithmonë atë që mendon dhe ndjen dhe në këtë mënyrë të bësh një jetë më të plotë: Kjo është ajo që premton koncepti i ndershmërisë radikale.

Gënjeshtra është e neveritshme dhe është në thelb normale në shoqërinë tonë t'i përmbahemi së vërtetës në marrëdhëniet ndërpersonale - të paktën kur bëhet fjalë për çështjet e mëdha. Por ç'të themi për gënjeshtrat e vogla të bardha në jetën e përditshme ? Të gjithë i njohim, sidomos nëse përfshijmë ekzagjerimet, vërejtjet ironike dhe cinizmin. Aty grumbullohen shumë: Sipas disa burimeve, njerëzit duhet të gënjejnë mesatarisht 150 deri në 200 herë - në ditë!

Edhe nëse numri është ndoshta pak i mbivlerësuar: Nëse i kushtoni vëmendje sa shpesh nuk po e thoni plotësisht të vërtetën, një numër i konsiderueshëm gënjeshtrash të bardha në të vërtetë zvarriten. Dhe këtu hyn në lojë kundërlëvizja: koncepti i "ndershmërisë radikale". Kërkon që njeriu të shmangë vazhdimisht çdo të pavërtetë, të thotë gjithmonë atë që mendon në të vërtetë dhe të ndajë pa pushim ndjenjat, mendimet dhe perceptimet.

Marrëdhënie më të mira falë ndershmërisë

Koncepti shkon prapa tek psikoterapisti dhe autori amerikan Brad Blanton, i cili ka shkruar libra të shumtë mbi këtë temë. Thuaj gjithmonë të vërtetën, jo më filtër mes trurit dhe gojës...- ky është mesazhi i tij. Blanton thotë se gënjeshtrat e vogla të bardha që përshkojnë jetën tonë të përditshme janë një barrë e madhe: martesat, marrëdhëniet, miqësitë dhe në fund të fundit, ne vetë vuajmë sepse nuk jemi të sinqertë me veten. Ndershmëria radikale mund të dëmtojë të tjerët, por në planin afatgjatë duhet të çojë në marrëdhënie më të mira dhe më të thella, mbron psikologu teorinë e tij.

Eksperti premton një jetë më të kënaqshme dhe më të lumtur - veçanërisht nëse jeni të sinqertë me veten dhe kjo është ndoshta pjesa më e vështirë. Pra, para se t'i përplasni në fytyrë mendimin e të gjithëve pa u pyetur dhe pa zbukurime, duhet të filloni me ndershmëri radikale dhe të vini në dyshim mendimet dhe veprimet tuaja: A më duket vërtet ideja e kolegut tim më e keqe se e imja apo thjesht jam xheloze? A po më bezdis partneri im me të vërtetë tani apo po bëj një grindje sepse jam i frustruar për një arsye tjetër? A them se jam mirë sepse jam, apo sepse nuk dua të vë askënd në një pozitë të vështirë? Apo shakatë më duken qesharake, deklaratat të mira apo veprimet në rregull sepse nuk dua të ofendoj me mendimin tim?

Në fakt, ne shpesh u drejtohemi gënjeshtrave të vogla të bardha, sepse nuk duam të nënçmojmë askënd - domethënë, kemi frikë nga refuzimi. Dhe në raste ekstreme, kjo mund të na bëjë të shtiremi vazhdimisht dhe kështu të bëjmë një jetë që në fakt nuk e dëshirojmë fare.

Padyshim që ia vlen t'i kushtoni vëmendje për njëfarë kohe me vetëdije kur jeni duke thënë të vërtetën dhe duke vepruar në përputhje me rrethanat dhe kur - ndoshta edhe automatikisht - mjaftoheni me një gënjeshtër të bardhë. Dhe ndoshta mund ta thuash të vërtetën më shpesh, sepse edhe kjo është çështje praktike. Megjithatë, ekspertë të tjerë dyshojnë se është një ide e mirë të jetosh ndershmëri radikale pa përjashtim. Marrëdhëniet autentike dhe të ndershme janë shumë të rëndësishme, por diçka radikale nuk është e nevojshme...

Asnjë ndershmëri brutale

Ndershmëria radikale nuk do të thotë domosdoshmërisht "ndershmëri brutale". T'i thuash dikujt "Fustani që ke veshur nuk të shkon" është e pavend. Por nëse dikush ju pyet për mendimin tuaj për këtë, ju mund të përgjigjeni sinqerisht - edhe nëse mund të mos jetë e lehtë për ju.

Ashtu si herën tjetër që dikush të kërkon diçka dhe nuk të pëlqen fare. Në vend që të thoni po për dashurinë e paqes ose të shpikni një gënjeshtër të bardhë, provoni të vërtetën dhe mësoni të thoni jo: "Më vjen keq, por vërtet nuk dua ta bëj këtë tani." Tjetri mund të reagojë i habitur, por shpesh ka shumë mirëkuptim kur thoni të vërtetën. Sepse është i sinqertë – dhe për këtë arsye autentik dhe real.

Lajme të ngjashme