5 arsye pse duhet të keni një kafshë shtëpiake - NACIONALE

5 arsye pse duhet të keni një kafshë shtëpiake

2 muaj më parë

nga NACIONALE

Kafshët shtëpiake nuk janë vetëm të lezetshme, ato gjithashtu kanë një ndikim pozitiv në mirëqenien tonë të përgjithshme. Sidoqoftë, nuk duhet të nxitoni për të marrë një kafshë.

Qeni ose macja mund t'ju sjellin shumë gëzim dhe energji pozitive dhe madje t'i japin një shtysë shëndetit tuaj. Vendimi për të adoptuar një kafshë duhet të jetë i menduar mirë, por mund të jetë i vlefshëm në planin afatgjatë.

1. Ju mbajnë të shëndetshëm

Nëse keni një qen, detyroheni ta nxirrni jashtë disa herë në ditë. Si rezultat, ju kaloni automatikisht më shumë kohë në ajër të pastër dhe lëvizni më shumë. Kafshët e tjera shtëpiake gjithashtu ndikojnë në mirëqenien tuaj: Studimet kanë treguar se të kesh një kafshë shtëpiake mund të reduktojë stresin , të ulë presionin e gjakut dhe të sigurojë një ndjenjë të përgjithshme të mirëqenies. Trupi juaj gjithashtu lëshon hormonin e përqafimit oksitocinë kur ju përkëdhelin kafshën tuaj. Hormoni i lumturisë siguron një nxitje shtesë të humorit të mirë.

2. Janë të mirë për trurin tuaj

Një studim nga Universiteti i Floridës ka treguar se mbajtja e kafshëve shtëpiake jo vetëm që mund të rrisë mirëqenien tonë, por edhe të vonojë humbjen e kujtesës dhe llojet e tjera të rënies njohëse. Ndikimi në kujtesën verbale, pra aftësia për të kujtuar fjalët, ishte veçanërisht i fortë. Këto efekte bëhen të dukshme pasi të keni jetuar në shoqërinë e një kafshe për të paktën pesë vjet. Rastësisht, lloji i kafshës është dytësor: zhvillimi pozitiv nuk u pa vetëm tek pronarët e maceve dhe qenit, por edhe tek pjesëmarrësit e studimit me lloj brejtësi, zogj ose zvarranikë.

3. Ata ju bëjnë shoqëri

Kafshët nuk kanë paragjykime, janë dëgjues të mirë dhe mund t'ju japin mbështetje dhe ngushëllim në kohë të vështira. Ata gjithashtu mund të ofrojnë shoqëri dhe një ndjenjë nevoje për njerëzit që jetojnë vetëm dhe shpesh ndihen të vetmuar. Ata shpesh ju bëjnë të qeshni me sjelljen e tyre të ngathët ose të pamend. Ju gjithashtu mund të mësoni shumë prej tyre : për shembull, sa të lumtur jeni për gjëra të vogla (si një kënaqësi), si ta festoni çdo ribashkim në mënyrë ekspresive dhe sa shumë e dorëzoni veten për t'u përqafuar.

4. Ata mbështesin fëmijët në zhvillimin e tyre

Fëmijët përfitojnë veçanërisht nga kafshët shtëpiake. Studimet kanë treguar se fëmijët që rriten me kafshë shtëpiake kanë më pak gjasa të vuajnë nga ekzema dhe neurodermatiti. Ata gjithashtu mbështesin zhvillimin emocional, për shembull duke rritur vetëbesimin dhe duke promovuar aftësitë sociale. Fëmijët gjithashtu mësojnë të marrin përgjegjësi kur mund të kujdesen për mirëqenien e kafshës shtëpiake. Dhe fëmijët që kalojnë pubertetin përfitojnë nga paanshmëria e kafshës shtëpiake.

5. Ato ju ndihmojnë të krijoni kontakte të reja

Kur ecni me qenin tuaj, gjasat që të filloni të flisni me pronarë të tjerë të qenve janë shumë të larta. Ndonjëherë kjo krijon edhe miqësi që nuk do të kishin ardhur pa miqtë me katër këmbë. Por kafshët e tjera gjithashtu krijojnë pika kontakti – për shembull në klube të përshtatshme, në forume në internet apo edhe në praktikën veterinare – të cilat mund të çojnë në kontakte të vlefshme./20min.ch

Lajme të ngjashme