Nëse dëshironi të shkoni, paguani: Pesë pengesat që Rusia ka vendosur për kompanitë që largohen nga vendi - NACIONALE

Nëse dëshironi të shkoni, paguani: Pesë pengesat që Rusia ka vendosur për kompanitë që largohen nga vendi

2 javë më parë

nga NACIONALE

Rusia e bën jashtëzakonisht të vështirë për kompanitë ndërkombëtarë që kërkojnë të dalin nga tregu i saj. Përkundër faktit se një mijë kompani treguan se do të kufizonin vullnetarisht aktivitetet e tyre menjëherë pas fillimit të konfliktit, vetëm 535 kompani perëndimore e kanë bërë këtë 18 muaj më vonë, sipas gjetjeve të një studimi të Universitetit Yale që është ende në proces, shkruan mediumi estonez "Delfi".

Përveç vështirësive brenda kompanisë, punën e kompanive e pengon edhe fakti që autoritetet ruse i kanë shtuar vazhdimisht pengesat. Për shembull, Rusia ka shtrënguar kushtet për dhënien e lejeve dhe ka shtuar gjobat financiare, shkruan Business Insider.

Dhjetor 2022: Rusia filloi të kërkojë zbritje të mëdha në asetet për shitje

Rusia miratoi rregullore të reja që kërkojnë një ulje prej 50% të aktiveve të ndërmarrjeve që kërkojnë të largohen nga tregu.

Aksioni duket se ka përfituar biznesmenë rusë, të cilët duket se kanë blerë asetet e 110 kompanive perëndimore me çmime të reduktuara.

Disa kompani që kohët e fundit janë përpjekur të largohen nga Rusia mund të detyrohen të ofrojnë zbritje edhe më të mëdha.

Një komision qeveritar duhet gjithashtu të miratojë strategjitë e daljes së korporatave. Kompanitë që punojnë në industri me rëndësi strategjike si energjia dhe burimet kërkojnë gjithashtu miratimin e Presidentit Vladimir Putin.

Mars 2023: Kremlini urdhëroi kompanitë që po largoheshin të dhuronin për shtetin

Sipas Ministrisë së Financave të vendit, investitorët nga "vendet jomiqësore" që shesin kompanitë e tyre duhet të dhurojnë të paktën 10% të të ardhurave nga shitja në buxhetin rus.

Nuk dihet se sa kompani kanë dhuruar deri më tani.

Prill dhe korrik 2023: Rusia pezullon operacionet e kompanive perëndimore, duke përfshirë Danone dhe Carlsberg

Në shkurt 2022, ditë para pushtimit të Ukrainës, Rusia miratoi masa që mund të çonin në pezullimin e kompanive të huaja.

Në prill të këtij viti, kjo mundësi u bë realitet për kompanitë kur Moska mori kontrollin e filialeve ruse të dy kompanive energjetike - Uniper të Gjermanisë dhe Fortum të Finlandës.

Të dyja kompanitë ishin përpjekur të largoheshin nga Rusia për disa muaj përpara marrjes së papritur.

Zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov tha në atë kohë se konfiskimet ishin në përgjigje të lëvizjeve të ngjashme nga vendet perëndimore për të ngrirë ose konfiskuar 58 miliardë dollarë asete të kontrolluara nga Rusia.

Në korrik, Moska shënjestroi asetet ruse të gjigantëve të ushqimit dhe pijeve Danone dhe Carlsberg për konfiskim. Rusia nuk dha një arsye specifike për sekuestrimin, por ajo u bë pasi njerëz të afërt me regjimin e Putinit shprehën interes për pasuritë.

Korrik 2023: Moska prezanton një rregull të ri duke i dhënë asaj të drejta preferenciale për të blerë aksione në kompanitë në dalje

Rusia donte të miratonte një rregull të ri që do t'i lejonte Kremlinit të drejta të forta preferenciale për të blerë aksione në kompanitë strategjike, aksionerët e huaj të të cilave po largohen nga Rusia, raportoi në korrik agjencia e lajmeve Interfax.

Ky rregull është edhe më i rëndësishëm se e drejta e personave të tjerë për aksionet e aksionarëve të huaj që largohen.

Gusht dhe shtator 2023: Rusia thotë se nuk do t'i lejojë bankat të largohen nga vendi nëse nuk plotësojnë një kusht

Një gjykatë në Moskë ndaloi dy banka të mëdha zvicerane, UBS dhe Credit Suisse, të dilnin nga tregu në gusht.

"Ne kemi deklaruar qëndrimin tonë dhe është i vlefshëm: ne do të trajtojmë ashpër bankat e huaja që po largohen," tha zëvendësministri rus i financave Alexei Moisejev.

Bankat perëndimore që mbeten në Rusi duket se janë bllokuar mes kërkesave të Moskës dhe përpjekjeve të Bashkimit Evropian për të dalë nga tregu sa më shpejt që të jetë e mundur.

Raiffeisen Bank është banka më e madhe perëndimore që ende operon në Rusi. Banka po punon për të shitur ose shkëputur biznesin e saj lokal. Në raportin e saj gjysmë-vjetor, kompania vuri në dukje: "Ligjet vendore dhe ndërkombëtare që rregullojnë shitjen e biznesit në Rusi po ndryshojnë vazhdimisht".

Lajme të ngjashme