Escobar: Jemi të fokusuar në finalizim të marrëveshjes, jo në nënshkrim - NACIONALE

Escobar: Jemi të fokusuar në finalizim të marrëveshjes, jo në nënshkrim

1 javë më parë

nga NACIONALE

I dërguari i Shteteve të Bashkuara të Amerikës për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, pak para takimit të Ohrit është deklaruar për pritshmëritë e tij. Escobar në një intervistë dhënë për Radion Evropa e Lirë tha se sot nga takimi ndërmjet kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, dhe presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq presin që të finalizohet aneksi i zbatimit të Marrëveshjes për normalizim.

Pritja jonë më e madhe sot është për finalizimin e aneksit të zbatimit të Marrëveshjes për normalizim [të marrëdhënieve]. Kjo Marrëveshje për normalizim krijon marrëdhënie paqësore, miqësore dhe të parashikueshme mes Serbisë dhe Kosovës. Por, po ashtu, ua hap dyert të dyja vendeve për të ecur më shpejt drejt strukturave euro-atlantike,”- tha Esvcobar.

Tutje Escobar ka folur edhe për arsyet pse e cilëson të rëndësishëm arritjen e marrëveshjes ndërmjet dy vendeve për këtë muaj.

Janë disa arsye. E para, ne duhet ta pranojmë që jemi duke funksionuar nën hijen e një prej rreziqeve më të mëdha për sigurinë e kontinentit evropian që prej Luftës së Dytë Botërore. Prandaj, në mënyrë që Evropa të jetë e gatshme të përballet me sfidat e sigurisë, duhet t’i zgjidhë të gjitha sfidat e sigurisë që ekzistojnë brenda kontinentit evropian. Dhe, kjo është ndër të fundit. Neve na duhet ta konsolidojmë, jo vetëm paqen, por ta konsolidojmë edhe projektin e zgjerimit të Bashkimit Evropian për gjithë kontinentin evropian. Kjo e hap derën për atë gjë. Prandaj, tani është mundësia më e mirë që e kemi për ta arritur atë gjë, përmes normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet disa vendeve që ende nuk kanë bërë përparim të mjaftueshëm drejt integrimeve euro-atlantike,”- ka deklaruar tutje Escobar.

Por dokument të nënshkruar sot nga të dy palët, Escobar thotë se nuk janë të fokusuar tek nënshkrimi.

Gabriel Escobar: Shikoni, ne nuk jemi të fokusuar në nënshkrim, por po fokusohemi në finalizim. Kjo do të thotë të kemi një pajtim që të dyja vendet të përgatiten për diskutime reale dhe një pajtim real në marrëdhënien e tyre. Kështu që, kjo është më e rëndësishme: finalizimi i aneksit,:- tha ai.

Emisari i amerikan ka folur edhe për insistimin euro-amerikan që marrëveshja të arrihet gjatë këtij muaji.

Ai ka thënë se janë disa arsyeje pse bashkësia ndërkombëtare po e bën këtë.

Janë disa arsye. E para, ne duhet ta pranojmë që jemi duke funksionuar nën hijen e një prej rreziqeve më të mëdha për sigurinë e kontinentit evropian që prej Luftës së Dytë Botërore. Prandaj, në mënyrë që Evropa të jetë e gatshme të përballet me sfidat e sigurisë, duhet t’i zgjidhë të gjitha sfidat e sigurisë që ekzistojnë brenda kontinentit evropian. Dhe, kjo është ndër të fundit”, ka thënë ai.

Sipas diplomatit amerikan, SHBA-së dhe BE-së dëshirojnë ta konsolidojmë edhe projektin e zgjerimit të Bashkimit Evropian

Neve na duhet ta konsolidojmë, jo vetëm paqen, por ta konsolidojmë edhe projektin e zgjerimit të Bashkimit Evropian për gjithë kontinentin evropian. Kjo e hap derën për atë gjë. Prandaj, tani është mundësia më e mirë që e kemi për ta arritur atë gjë, përmes normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet disa vendeve që ende nuk kanë bërë përparim të mjaftueshëm drejt integrimeve euro-atlantike”, është shprehur Escobar.

Lajme të ngjashme