The Atlantic: Qe pse shkollat private janë për faqe të zezë

3 ditë më parë

nga NACIONALE

Shkruar nga: Caitlin Flanagan
Përktheu: Nacionale

Dalton është një nga shkollat private më selektive në Manhatan, kjo ngase ajo e di përgjigjen e një pyetjeje të rëndësishme: Çfarë kërkojnë fondet mbrojtëse?

Ata duan atë që askush tjetër nuk e ka. Në Dalton, kjo nënkupton një "arkeolog në banesë", një kuzhinë mësimore, një serë në çati dhe një proscenium teatri të restauruar me dashuri pasi u "shkatërrua nga një rinovim i mëparshëm".

"Më pas do të jetë një heliport," tha një anëtar i komitetit lokal të përdorimit të tokës pas rimodelimit të shkollës, i cili shtoi dy kate dhe 12,000 metra katrorë në një nga katër ndërtesat e saj, në mënyrë që të përgatiste sa më mirë studentët. "Për botën plot emocione që ata do të trashëgojnë." Sot Dalton; nesër vetë bota.

Pra, ishte një gabim kur Jim Best, kreu i shkollës - relativisht i ri dhe me një pagë prej 700,000 dollarë - tha se prindërit e fëmijëve së shkollës Dalton nuk mund të kishin diçka që dëshironin. Shkolla nuk do të zhvillonte mësime individuale në vjeshtë. Kjo do mund të kishte shkuar më mirë sikur shkollat ​​e tjera elitare të Manhatanit do të bënin të njëjtën gjë. Por Trinity po hapej. Po ashtu edhe shkollat e vajzave: Brearley, Nightingale-Bamford, Chapin, Spence.

Për sa kohë mundi prindi i një fëmije në Dalton – që paguan 54,000 dollarë për fëmijë – të shikonte fëmijët e tij duke mos u ndier të barabartë me të tjerët? Për më tepër, sa kohë mund të pritej që ai të hapte New York Times dhe të shihte artikuj për një nga pabarazitë më të tmerrshme që ndodhen gjatë pandemisë: shumë shkolla ​​private u lejuan të hapeshin, ndërkohë shumë shkolla publike u mbyllën, studentët e tyre humbnin kohë para ekraneve kompjuterike dhe mundoheshin të tejkalonin çdo lloj neglizhence?

Në fillim të tetorit, emaile të rrepta filluan të mbërrinin në kutinë hyrëse të Best. Një grup prej 20 mjekësh me fëmijë në këtë shkollë, shkruan se ata ishin "të frustruar dhe konfuzë dhe shpresonin më mirë të kuptonin proceset e mendimit të shkollës pas modelit virtual që ajo ka adoptuar".

Ky nuk ishte një grup me një tolerancë të lartë ndaj frustrimit. “Ju lutemi na tregoni cilat janë kriteret për rihapjen e plotë”, shkruan ata. Dhe ata hodhën artileri të rëndë: "Nga kuptimi ynë, disa nga shkollat tona të bashkëmoshatarëve jo vetëm që po mbijetojnë, por po lulëzojnë."

Menjëherë pasi mjekët peshuan, më shumë se 70 prindër me fëmijë në shkollën e ulët nënshkruan një peticion duke kërkuar hapjen e shkollës. “Fëmijët tanë janë të trishtuar, të hutuar dhe të izoluar”, shkruan ata, sikur të përshkruanin akuzat e një jetimoreje viktoriane. Ata pyesnin pse "të gjithë rreth tyre duhet të shkojnë në shkollë kur nuk shkojnë".

Prindërit në shkollat private elitare ndonjëherë ankohen se nuk marrin asgjë nga shkollat publike, por duhet t'i mbështesin ato përmes tatimeve të tyre. Por propozimi i kundërt është një argument më bindës. Pse duhet të pritet nga prindërit e shkollave publike – pse dikush – të mbështesin shkollat private? Exeter ka 1,100 studentë dhe një fond prej 1.3 miliardë dollarësh. Andover, e cila ka 1,150 studentë, është në rrugën e duhur për të marrë 400 milionë dollarë në fushatën e saj aktuale kapitale. Dhe e gjithë kjo para, para e lavdishme, vjen duke u derdhur në numëratorin 100 përqind pa taksa.
Më pak se 2 përqind e studentëve të vendit ndjekin të ashtuquajturat shkolla të pavarura. Por 24 përqind e klasës së Yale të vitit 2024 ndoqi një shkollë të pavarur. Në Princeton, kjo shifër është 25 përqind. Në Brown dhe Dartmouth, është akoma më i lartë: 29 përqind.

Numrat janë edhe më befasues kur mendon se ato nuk janë të shpërndara në mënyrë të barabartë në më shumë se 1600 shkolla të pavarura të vendit, por janë të përqendruara në ato më ekskluzivet - dhe këto janë fokusi ynë këtu. Në pesë vitet e fundit, Dalton ka dërguar rreth një të tretën e të diplomuarve të saj në Ivy League. Po kështu Shkolla Spence. Harvard-Westlake, në Los Anxhelos, dërgoi 45 fëmijë vetëm në Harvard. Shkolla Noble dhe Greenough, në Massachusetts, shkoi edhe më mirë: 50 fëmijë vazhduan në Harvard.

Sado pa dashje, këto shkolla i përcjellin vlerat e klasës sonë në pushtet – kryesisht, se një qasje e caktuar ndaj jetës shpërblehet. Vërtetë, ata shpëtojnë ndërgjegjen e tyre me ndihmë bujare financiare. Ashtu si Zoti dhe Zonja Bujari, administratorët faqet në aplikacionet e njerëzve jo të pasur, duke vendosur kë të favorizojnë me një mundësi për të rrëshqitur nëpër dyert e arta dhe që jeta e tyre të ndryshojë përgjithmonë.

Por ajo që i bën këto shkolla vërtet qesharake është këmbëngulja e tyre e kohëve të fundit se ato janë motorë të barazisë dhe madje “përfshirjes”. Një shkollë me vlerë 50,000 dollarë në vit nuk mund të jetë gjë tjetër veçse një produkt konsumi shumë i shtrenjtë për të pasurit. Nëse këto shkolla kujdesen vërtet për barazinë, gjithçka që duhet të bëjnë është të marrin një zinxhir dhe një dry dhe të mbyllin dyqanin.

Unë i kam ndjekur këto shkolla për shumë vite, pjesërisht sepse dikur kam dhënë mësim në një. Para se të merrja atë punë, nuk e kisha idenë se ekzistonte ky lloj edukimi.

Në klasa shumë të vogla, ne lexonim libra shumë të mirë dhe i shtynim studentët të mendonin thellë për fjalët në faqe. Një plan mësimor nuk ishte një listë pikash që mësuesi duhet të bënte; ishte një grup pyetjesh. Edhe më mirë: një pyetje e vetme. Gjithmonë bëja shaka se plani i përsosur i mësimit do të kishte qenë të prisja derisa studentët të mblidheshin në klasë, të hidhnin një kopje të Iliadës dhe të shkonin në drekë. Deri në vitin e fundit, mund të ketë funksionuar vërtet. Deri atëherë, ata e dinin se çfarë po i mësonim të bënin. "Nxënësja e klasës së shtatë thotë se Makbethi është i çuditshëm," më tha një herë drejtuesi i departamentit tim. "Nxënësja e klasës së 12-të thotë se Makbethi është ambicioz." Pasi studentët mund të bënin dallime të tilla, ishte koha për kolegj.

Në secilin departament, kishte një telefon të zi të vjetër, por pothuajse nuk binte ndonjëherë. Shumë rrallë, një nënë mund të thërrasë për t'u shqetësuar pak për fëmijën e saj, dhe ju do të mbështeteni në inkurajimin e kabinetit të dosjeve duke mërmëritur, ndërsa shikonit kolegët tuaj me një shprehje që thoshte: A mund ta besoni këtë gjë? Atëherë ishte një shkollë për djem. Nuk kishim ndjenja dhe nëna. Kishim punë të palodhur dhe atletikë. Ideja ishte: Prisni kordonin!

Por që në vitin e parë, kam rënë në pikëpyetje të një nëne, e cila ende kalon nëpër makthet e mia. Fëmija i saj ishte një student i fortë - një student solid dhe i plotë - por ai ishte gjithashtu agresiv dhe ‘i poshtër’. Për më tepër, ndjeva se shqetësimet e tij nuk u takonin muzave dhe poetëve.

Një ditë i dhashë një A- në një detyrë të shkrimit krijues. Menjëherë pas kësaj, nëna e telefonoi dhe ajo ishte e inatosur. I shpjegova se kjo notë nuk do të ulte mesataren e tij, por asaj nuk i interesonte. Ajo donte të vinte në shkollë me burrin e saj dhe të takohej me mua. Mendova se nuk do të më duhej të pajtohesha me një kërkesë kaq absurde, por në fund e pranova. Për 45 minuta të tmerrshme u ula në një zyrë të huazuar me babanë (qartë të mërzitur) dhe nënën (e tërbuar) duke diskutuar meritat e kësaj poezie të klasës së 10-të, secili prej nesh i mbyllur në të njëjtin lloj pozicioni të vështirë (ata donin që unë të ndryshoja nota; doja që ata të bien të vdekur) që çoi në rënien e Saigon. Ata po hynin me forcë dhe unë nuk lëvizja.

"Ai djaloshi i vogël i telefonoi nënës së tij nga telefoni pa pagesë!" i thashë mikut tim.

“Çfarë humbësi !” tha ajo. (Kishte mësues të moshuar që na udhëzonin dhe që kurrë nuk i quanin studentët e tyre "të ndyrë" ose "humbës". Por mësimet e tyre u deshën disa vite për t'u zbatuar.)

Përsëri më duhej të takohesha me prindërit. Por e dija se e kisha vlerësuar letrën në mënyrë të drejtë. Edhe një herë ata u larguan të pakënaqur.

Kur flas me mësuesit e shkollave private të sotme, ata nuk ndihen më të mbështetur në mënyrë të njëanshme. Shumë shkolla kanë administratorë, detyra e të cilëve është të qetësojnë prindërit - por që shpesh u sugjerojnë mësuesve se si mund të ndihmojnë në këtë detyrë. Askush në shkollë nuk më informoi se këta prindër ishin donatorë të mëdhenj. Në ato ditë kishte një mirëkuptim që mësuesit i mbanin fëmijët në radhë dhe administratorët i mbanin prindërit në radhë.

Por takimi ishte gjithashtu i dukshëm për faktin se sa e pazakontë ishte që prindërit të debatonin për notat. Në atë kohë prindërit ende i besonin shkollave si e jona. Ata e kuptuan se - me disa përjashtime të rralla (shih më lart) - ne kishim një dashuri të thellë për këta djem, i jepnim pushim kur ata kishin nevojë për të dhe gjenim mënyra për t'i ngritur notat e tyre në fund të çdo viti, në mënyrë që puna e tyre të shpërblehej. Nuk kishte ndjenjë më të mirë sesa të shkruani një rekomandim për një kolegj për një fëmijë dhe disa muaj më vonë ta fusni atë në zyrën tuaj me fjalët magjike: "Hyra!"

E lashë shkollën në mesin e viteve 1990 dhe në javët e fundit, ndodhi një tjetër gjë e çuditshme, por me një mësues tjetër. Një baba ishte aq i zemëruar për notën në gjuhën franceze të djalit të tij, saqë kërkoi një auditim, me mësuesin që lexonte notat e djalit nga libri i saj i notave, ndërsa babai i inatosur i futi numrat në kalkulatorin grafik të djalit të tij. Edhe kjo dukej si diçka që ajo nuk duhej të bënte, por gjërat po ndryshonin në botën e shkollave private. Prindërit po fitonin një ndjenjë të re ‘të shëmtuar’ pushteti.

Ishte shumë më e lehtë të qeshja me prindërit e shkollave private përpara se të bëhesha një. Pasi dhashë mësim për shtatë vjet, kisha parë se çfarë ishte e mundur në nivelin e shkollës së mesme dhe isha i vendosur të merrja atë lloj edukimi për fëmijët e mi, pavarësisht nga kostoja. Por vetëm kur ndryshova ekipet – nga mësues i shkollës private në prind të shkollës private – e vlerësova vërtet se sa të mbingarkuara ishin këto vende.

Libri i Michael Thompson i vitit 2005, Të kuptuarit e prindërve të shkollave private (i bashkëshkruar me Alison Fox Mazzola), më dha një pasqyrë më të qartë në dinamikat e shumta të shkollimit privat. Thompson, një psikolog, ka vizituar ose konsultuar rreth 800 nga këto shkolla. Sipas tij, prindërit me fuqi të lartë nuk e kuptojnë se po hyjnë si një ton tullash, duke pritur të flasin me një mësues të klasës së pestë në të njëjtën mënyrë që flasin me punonjësit e tyre të vegjël.

“Marrëdhënia mes prindërve të shkollave të pavarura dhe mësuesve të fëmijëve të tyre është bërë më intensive,” shkroi Thompson në hyrje. “Administratorët dhe mësuesit po shpenzojnë më shumë kohë të përqendruar në kërkesat dhe shqetësimet e prindërve sesa kanë bërë ndonjëherë në të kaluarën.”

Në kohën kur fëmijët e tyre arrijnë në klasat e larta, prindërit duan që mësuesit, trajnerët dhe këshilltarët të fokusohen tërësisht në ndihmën e tyre për të krijuar një transkript që Harvardi nuk mund t'i rezistojë. “Ky lloj prindi ka një ide për rezultatin që dëshiron; në jetën e tyre të punës ata mund ta marrin atë," më tha Evans. “Ata janë të rrethuar nga punonjës; ata mund t'i delegojnë gjërat stafit të tyre.” “Në sytë e tyre mësuesit janë staf. Por mësuesit nuk punojnë për ta.”

Pse këta prindër kanë nevojë për kaq shumë siguri? Ata "po zbulojnë se është gjithnjë e më e vështirë t'i kalojnë fëmijët e tyre nga vrima e gjilpërës" - të pranuar në programet më të mira, gjatë gjithë rrugës nga kopshti në kolegj. Por është më shumë se kaq. Prindërit kanë një ndjenjë që fëmijët e tyre do të shfaqen në një peizazh më të zymtë se ata. Ekonomia brutale, e cila i kontrollon të gjitha, nuk do t'u vijë atyre – atyre u është bërë gjyshi. Por ata kanë frikë se kjo po vjen për fëmijët e tyre dhe se edhe një arsim i mirë mund të mos u sigurojë atyre një karrierë të klasit profesional.

Daniel Markovits, një profesor në Fakultetin Juridik të Yale, shpiku termin kurth i meritokracisë - një sistem që shpërblen një pjesë gjithnjë në rritje të pasurisë së shoqërisë tek një grup fitimtarësh gjithnjë në tkurrje. “Meritokratët e sotëm ende pretendojnë të ecin përpara me talent dhe përpjekje, duke përdorur mjete të hapura për këdo”, ka shkruar ai në këto faqe. “Megjithatë, në praktikë, meritokracia tani i përjashton të gjithë jashtë një elite të ngushtë.”

Ky është një sistem që vidhos të varfërit, zbraz klasën e mesme dhe i kthen fëmijët e pasur në adoleshentë të rraskapitur, të shqetësuar dhe maksimalisht të stresuar, të cilët besojnë se e ardhmja e tyre varet nga hyrja në një nga një grup shumë i vogël kolegjesh që refuzojnë në mënyrë rutinore rreth 90 përqind të aplikantëve të tyre.

Pediatrit që kujdesen për këta fëmijë më thonë se disa prindër përpiqen t'i ndihmojnë fëmijët e tyre duke u kërkuar mjekëve ilaçe që ndihmojnë ngritjen e cilësisë studimore apo edhe pilula gjumi. Ndjenja se fëmija nuk po ecën aq mirë sa mundi - e kombinuar me njohurinë se me dokumentacionin e nevojshëm, studentët mund t'i marrin SAT dhe ACT-të e tyre pa kohë - shpesh e bën mamin të thërrasë miqtë e saj, të gjejë psikologun e duhur arsimor dhe të nënshtrojë adoleshentët në një sërë testesh. Mjeku pothuajse gjithmonë gjen diçka.

E vetmja gjë që prindërit nuk do të bëjnë është të mendojnë se ndoshta kjo shkollë me presion të lartë është vetë problemi.

Por prindërit janë gjithashtu të rraskapitur - dhe ndoshta edhe ata duhet të mjekohen. Dy vjet më parë, ankthet e tyre çuan një grup prej tyre të ngriheshin në një akt të habitshëm kryengritjeje, duke sulmuar një kështjellë të dëshirave të penguara dhe mashtrimeve të supozuara në Uashington, D.C.: zyrën e këshillimit të kolegjit të Sidwell Friends.

Kur një shkollë private e kalon pjesën tjetër të paketës, shpesh ndodh sepse shkolla ka tërhequr një prind të famshëm, dikush i respektuar mjaftueshëm, që regjistrimi duket të jetë një miratim. Në Sidwell Friends, një shkollë Quaker në Uashington, D.C., kishte katër prindër të tillë: Bill dhe Hillary Clinton dhe Barack dhe Michelle Obama. (Richard Nixon dërgoi gjithashtu vajzat e tij në shkollë, duke mos nxitur rrëmujë. Por sot ai do t'i ofronte pak diversitet trupit prindëror: Ai ishte një kuaker i vërtetë.)

Shkollat ​​private po bëhen më elitare

Ashtu si të gjitha shkollat ​​tjera, edhe Sidwell synon të ndihmojë fëmijët të dëgjojnë dhe t'i përgjigjen zërit të qetë e të vogël të Perëndisë. Por është e sigurt të thuhet se prindi bashkëkohor Sidwell kujdeset më shumë për pranimet në kolegj sesa për cilësi. Dhe nëse ajo ju thotë se të dyja shkojnë krah për krah, atëherë ajo nuk i kupton vërtet pranimet në kolegj.

Në këtë pikë nuk ka asnjë përgjigje për pyetjen "Si e futni fëmijën tuaj në Sidwell?" Askush nuk e di. Strategjia më e mirë mund të jetë nisja e një kandidimi të pamundur për president të Shteteve të Bashkuara dhe më pas – nëse ka sukses – të dorëzohet aplikacioni dhe të shpresohet për më të mirën.

Kuakerizmi siguron një lloj murë deti, i cili mbron ndjekësit e tij nga valët korruptive të parave dhe pushtetit. Por si të gjithë muret e detit, ai mund të thyhet. Dy vjet më parë, prindërit në Sidwell Friends më në fund rrëshqitën lidhjet e çuditshme të sjelljes së mirë dhe u çmendën. Disa prindër të klasës së 2019-ës, duke ndjerë presionin e ciklit të pranimeve në kolegj, nisën një fushatë frikësimi, mbikëqyrjeje, fshirjeje në kampus dhe sabotazhi që shpërtheu në shtyp dhe zbuloi Sidwell për atë që ishte bërë. Zëri i qetë dhe i vogël i Zotit nuk përputhet me klithmën psikike të Bethesda-s.

Shkollat private marrin rregullisht vendime që prindërit nuk i kuptojnë. Ashtu si popujt e lashtë, prindërit përpiqen të kuptojnë të dhëna. Ata vendosin që pranimet në kolegj duhet të jenë perëndia e shkollës private - e gabuar - ose se zoti duhet të jenë rezultatet e AP, ose sportet ose reputacioni institucional. E gabuar, e gabuar dhe e gabuar.

Zoti i shkollës private është paraja.

Në një shkollë publike, nuk ka taksa, nuk ka obligacione komunale, nuk ka peticione që kërkojnë fonde shtesë për rrethin. Gjithçka e parë dhe e paparë u pagua me fondet që shkolla mblodhi vetë: çdo fije bari, tabela inteligjente, ndërtesë akademike, orë zyre, top futbolli, psikologe shkolle, bojë e re dhe kishëz historike me dritare me ‘njolla’ që derdhin dritë me ngjyra mbi shtyllat e saj.

Dollarët e shkollimit zakonisht mbulojnë disa, por jo të gjitha, shpenzimet operative të shkollës. Kjo është ajo që ata ju thonë, gjithsesi, dhe ata gjithmonë kanë një grafik byrek për ta vërtetuar atë. Pavarësisht se cila shkollë, ku ndodhet apo sa e pasur është klientela, administratorët janë gjithmonë në ndjekje të dragoit të kësaj “mungeseje”. Personalisht, kam filluar të dyshoj në të gjithë premisën. Por me sa duket është mënyra më e mirë për të lehtësuar shakedown e quajtur dhurimi vjetor, mbledhja e fondeve një herë në vit ku prindërit e rinj ende gulçojnë nga pagesa e parë për shkollimin 50,000 dollarë, zbulojnë se pritet më shumë prej tyre. ‘Buka e bukës’ së këtyre shkollave është çifti me dy karriera që kujdesen shumë për shkollimin e fëmijëve të tyre dhe mund ta përballojnë atë, por jo lehtë.

Si një maturant, Sai To Yeung nuk kishte njohur shumë studentë që kishin vazhduar në kolegje shumë konkurruese, por ai vendosi të "ëndërronte madhërishëm" dhe u emocionua kur hyri në Harvard. Ai mendonte se procesi i pranimit duhej të çmitizohej. Ai më tha se kishte vendosur të sillte "rendin nga kaosi" dhe gjurmoi informacionin se cilat shkolla kishin dërguar studentë në tre kolegje: Harvard, Princeton dhe MIT. E pyeta se si e kishte marrë atë; ai tha se nuk mund të zbulonte metodën e tij. Liam O'Connor kontrolloi dyfish shumë nga të dhënat e Yeung për Princeton dhe zbuloi se, përveç "disa gabimeve", informacioni ishte i saktë.

Rezultati i hulumtimit të Yeung është një faqe interneti e quajtur PolarisList. Shikimi i të dhënave për klasat e Princeton nga 2015 deri në 2018 po përgatitet. Lista e shkollave dërguese dominohet nga shkolla magnetike shumë selektive, shkolla publike në zona të pasura dhe shkolla të famshme përgatitore: Shkolla Lawrenceville, Exeter, Delbarton, Andover, Akademia Deerfield. Ndër 25 furnizuesit më të mirë të Princeton, vetëm tre janë shkolla publike ku 15 përqind ose më shumë e studentëve kualifikohen për drekë falas ose me çmim të reduktuar.

Nëse keni shkuar në Lawrenceville, një shkollë me konvikt jo shumë larg nga Princeton dhe shkolla më e mirë e universitetit, shanset tuaja për të shkuar në Princeton ishin pothuajse shtatë herë më të mëdha sesa nëse shkoni në shkollën e mesme Stuyvesant, një shkollë publike ultra-selektive në qytetin e Nju Jorkut. dhe vetë një furnizues kryesor në Princeton, ku 45 për qind e fëmijëve kualifikohen për drekë falas ose me çmim të reduktuar. Por krahasuar me një shkollë publike mesatare amerikane? Ju nuk doni të dini.

Problemet në këto shkolla janë endemike për modelin e tyre të biznesit. Ekzistenca e tyre varet nga një afërsi e pahijshme midis prindërve më të pasur dhe administratorëve më të fuqishëm. Sistemi aktual i kushtohet teprimit - më i madh, më i mirë, më shumë. Shkollat konkurrojnë me njëra-tjetrën për programet dhe kampuset; shumë prej tyre kanë objekte të tilla luksoze saqë janë pothuajse të revoltuar.

Kur fillova të jepja mësime në Shkollën e Harvardit, ajo nuk ishte bërë ende Harvard-Westlake –pushtues i botës, me një kampus të dytë në zemër të Bel Air. Erdha në vitin 1988 në moshën 26-vjeçare. Kishte pasuri, por nuk ishte aq e mjaftueshme. Kampusi ishte ende pak i rrëmujshëm, me ndërtesa të ngulitura në shpatin e kodrës, disa prej tyre u lanë të formoheshin. Një ndërtesë akademike rrjedh aq keq gjatë shirave të dendur, saqë për një javë apo më shumë të gjithë do të na duhej të mbyllnim tapetin industrial të lagur në korridor, duke lënë gjurmë të lagura në dyshemetë e linoleumit të klasave.

Nuk mund të isha kujdesur më pak.

Në ato ditë ‘të pafajshme’, unë mendoja për shkollat si vende të transformimit aktual. Ti hyre si një person dhe u largove si një tjetër. Në vjeshtë, vapa e Luginës ishte e fortë dhe Makbethi ishte i çuditshëm. Në pranverë, pemët e jakarandës shpërthyen në lule dhe Makbethi ishte ambicioz. Dhe pas kësaj, erdhi koha që djemtë të largoheshin. Nuk kishim asgjë tjetër për t'u dhënë atyre.

Lajme të ngjashme