10 shenja paralajmëruese që dikush po e spiunon telefonin tuaj - NACIONALE

10 shenja paralajmëruese që dikush po e spiunon telefonin tuaj

10 muaj më parë

nga NACIONALE

Ndërsa iPhone-ët lejojnë miqtë dhe familjen të gjurmojnë përdoruesit, nëse u lejohet qasja, ka gjithashtu një sërë aplikacionesh spiunazhi të disponueshme për t'u shkarkuar nga App Store.

Disa nga këto aplikacione mund të gjurmojnë fshehurazi vendndodhjen tuaj, të shohin bisedat tuaja, të kenë qasje në detajet tuaja bankare dhe të dërgojnë kopje të mesazheve ose fotografive tuaja në një pajisje tjetër.

Për heqjen e dyshimeve, MailOnline sjellë një udhëzues me 10 pika për të dalluar shenjat se dikush është duke ndjekur lëvizjet tuaja.

A po shihni aplikacione të panjohura në telefonin tuaj?

Nëse në pajisjen tuaj shfaqen aplikacione që nuk i keni parë kurrë më parë, jini të dyshimtë.

Kërkoni hapësirën ruajtëse të telefonit tuaj për të zbuluar nëse ka ndonjë aplikacion që nuk ju kujtohet se e keni shkarkuar dhe që mund të maskohet si diçka tjetër.

A keni nevojë të karikoni telefonin tuaj më shpesh se zakonisht?

Nëse ka aplikacione që funksionojnë vazhdimisht, bateria e telefonit tuaj do të shkarkohet shumë shpejt.

Nëse vëreni se bateria po ju mbaron me një ritëm më të shpejtë se zakonisht, kontrolloni nëse ndonjë aplikacion i përdorur së fundmi është përgjegjës.

Po vëreni nxehtësi të telefoni juaj?

Ashtu si me një bateri që shkarkohet shpejt, nxehtësia e telefonit tuaj është një e dhënë që ka aplikacione të cilat funksionojnë vazhdimisht në sfond.

Nëse nuk jeni duke e përdorur telefonin tuaj dhe e vëni re se është nxehur, dikush mund të jetë duke ju gjurmuar.

Telefoni juaj është i dorës së dytë, apo ju është bërë dhuratë?

'Jailbraking' ose 'rooting' i një telefoni i lejon përdoruesit të shkarkojnë aplikacione që nuk janë të disponueshme në dyqanin zyrtar të aplikacioneve.

Nëse telefoni juaj shfaqet 'jailbroken' pa pëlqimin tuaj, mund të jetë dikush prapa. Nëse keni dyshime në lidhje me këtë, ka aplikacione që mund t'i përdorni për të kontrolluar: për telefonat Android përdorni Root Checker dhe për pajisjet iOS përdorni Cydia.

Nëse doni të bleni një telefon të përdorur, këshillohet ta rivendosni pajisjen në cilësimet origjinale të fabrikës.

Sa të dhëna përdor telefoni juaj?

Nëse spyëare është duke funksionuar në sfond, të dhënat e telefonit tuaj mund të jenë duke u përdorur gjithashtu. Kjo ndodh sepse personi që shikon informacionin tuaj po përdor lidhjen e telefonit tuaj për t'i dërguar ato.

Në një iPhone mund të kontrolloni përdorimin e të dhënave tuaja në cilësime duke klikuar në faqen "Të dhënat celulare".

Për përdoruesit e Android shkoni te Cilësimet > Rrjeti dhe Interneti > Përdorimi i të dhënave.

Nga aty është e mundur të identifikoni nëse ndonjë nga aplikacionet tuaja po përdor një sasi jashtëzakonisht të lartë të të dhënave celulare.

Keni provuar ta fikni telefonin?

Aplikacionet spyware mund të ndalojnë telefonin tuaj të fiket në mënyrë që autori të ketë gjithmonë akses në të.

Këto aplikacione gjithashtu mund të bëjnë që telefoni juaj të marrë një kohë jashtëzakonisht të gjatë për t'u fikur.

Në vitin 2014, eksperti i teknologjisë Edward Snowden tha se mendonte se NSA mund të dëgjonte mikrofonin e një iPhone edhe nëse ai fiket.

Ndezja e rastësishme e telefonit tuaj?

Nëse telefoni juaj po bën gjëra të çuditshme në modalitetin e gatishmërisë, si ndezja ose zhurma pa asnjë njoftim, mund të ketë ndonjë aktivitet të dyshimtë.

I keni kontrolluar mesazhet tuaja të dërguara?

Nëse telefoni juaj po dërgon mesazhe me tekste që nuk i keni shkruar ose dërguar kurrë, mund të jetë dikush që hyn në pajisjen tuaj. Kjo vlen edhe për mesazhet e marra me tekste që nuk i prisnit.

Autorët mund të përdorin aplikacione për të dërguar komanda në pajisje, të tilla si fotografimi i ekranit, dërgimi i emaileve ose nxjerrja e një fotografie.

A funksionon si duhet korrigjimi juaj automatik?

Ekziston një gjë e tillë si keyloggers, spyware që mund të lejojnë dikë të shohë atë që po shkruani në telefonin tuaj.

Nëse jeni duke shkruar dhe vini re se korrigjimi automatik po funksionon keq, mund të jetë dikush që po shikon mesazhet tuaja.

Si duken pamja e ekranit në telefonin tuaj në krahasim me atë të miqve të besuar?

Kjo është e thjeshtë. Nëse pamjet tuaja të ekranit duket se kanë cilësi të dobët, si p.sh. pikselimi, dikush mund të jetë duke gjurmuar pajisjen tuaj.

Lajme të ngjashme