Zgjedhjet në Francë: Macron pritet të humbasë shumicën parlamentare

1 javë më parë

nga NACIONALE

Parashikimet e hershme nga zgjedhjet parlamentare në Francë, tregojnë se presidenti Emmanuel Macron mund ta humbasë shumicën absolute në parlament.

Duke u parë si sfidë e madhe për Macron, në këto zgjedhje, votuesit francez dolën masivisht në mbështetje të Tubimit Kombëtar të krahut të djathtë si dhe koalicionit të majtë NUPES, duke privuar Macron nga një shumicë qeverisëse.

Sipas agjencisë së sondazheve IPSOS, "Ensemble" i koalicionit të Macron! ka fituar 224 vende, krahasuar me 149 vende për NUPES, të udhëhequr nga flamuri i ekstremit të majtë Mélenchon, dhe 89 vende për Rally Kombëtare të ekstremit të djathtë.

Ensemble e Macronit synojnë të ulin taksat, të reformojnë përfitimet e sistemit të mirëqenies dhe të rrisin moshën e pensionit, ndërsa e majta planifikon të taksojë të pasurit, të rrisë pagën minimale dhe të ulë moshën e daljes në pension.

Dështimi për të arritur një shumicë të plotë do të kërkonte një shkallë të ndarjes së pushtetit midis partive – e padëgjuar në Francë për dekada – ose do të rezultonte në paralizë të zgjatur dhe në përsëritje të zgjedhjeve parlamentare.

Nëse Macron dhe aleatët e tij humbasin shumicën absolute me vetëm disa vende, ata mund të tentojnë të gjejnë deputetë nga qendra e djathtë ose konservatorët. Nëse e humbasin me një diferencë më të madhe, ata ose mund të kërkojnë aleancë me konservatorët ose të drejtojnë një qeveri të pakicës që do të duhet të negociojë ligjet me partitë e tjera.

Lajme të ngjashme