Turqia është gati të bllokojë Suedinë dhe Finlandën nga anëtarësimi në NATO për më shumë se një vit

2 javë më parë

nga NACIONALE

Turqia është e gatshme të bllokojë Suedinë dhe Finlandën nga anëtarësimi në NATO për më shumë se një vit nëse nuk merr garanci nga të dy vendet se do t'u drejtohet grupeve kurde që Turqia i konsideron organizata terroriste. Kjo është një çështje që mund të prishë samitin e NATO-s në Madrid më 29 qershor, shkruan Guardian.

Turqia akuzon Suedinë dhe Finlandën për fshehjen e anëtarëve të dyshuar të Partisë së Punëtorëve të Kurdistanit (PKK) dhe gjithashtu kundërshton vendimet e tyre të vitit 2019 për të ndaluar eksportet e armëve në Ankara për shkak të operacioneve ushtarake turke në Siri.

"Turqia meriton më shumë respekt"

Turqia ka nisur një ofensivë ndaj diplomacisë publike për të theksuar mbështetjen suedeze për grupet kurde të lidhura me PKK në Sirinë veriore. PPK është etiketuar si organizatë terroriste në BE, SHBA dhe Turqi. Turqia planifikon të mbajë një takim mbi këtë çështje gjatë një samiti të NATO-s.

"Kjo është një çështje e interesit jetik kombëtar dhe ne jemi gati të parandalojmë anëtarësimin e tyre për aq kohë sa një vit nëse është e nevojshme", tha Akif Çağatay Kılıç, një anëtar i Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim (AKP) në pushtet dhe kryetar i Punëve të Jashtme të Turqisë.

"Turqia është ushtria e dytë më e madhe në NATO dhe siguron dronë për të ndihmuar Ukrainën të mbrohet. Ne meritojmë më shumë respekt. Turqia respekton detyrat dhe përgjegjësitë e veta ndaj aleancës. Çfarë do të bëjnë Suedia dhe Finlanda? Ata fshehën organizatat terroriste që vrasin popullin tim. Ata nuk respektojnë kufijtë e mi, ata përbëjnë një kërcënim ekzistencial për vendin tim. E vetmja gjë që ne kërkojmë është që të mos ketë dallim. Një organizatë terroriste është një organizatë terroriste", tha ai.

Akif Çagatay Kılıç mohon se kriza është një përpjekje për të ndezur zjarrin nacionalist përpara zgjedhjeve, duke thënë se partitë opozitare jo-kurde mbështesin qëndrimin e presidentit turk Erdogan.

Finlanda nuk ka gjasa të vazhdojë aplikimin e saj për anëtarësim pa Suedinë

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg tha se Suedia duhet të trajtojë shqetësimet e Turqisë. Sipas Guardian, Stoltenberg duket se e ka kuptuar se planet për anëtarësim të shpejtë të Suedisë dhe Finlandës në NATO mund të mos jenë lehtësisht të realizueshme.

Ankaraja do të donte që Suedia dhe Finlanda të ndërpresin lidhjet me administratën autonome të kurdëve sirianë të mbështetur nga SHBA-ja, për të cilën Turqia thotë se udhëheqja është sinonim i PKK-së. Suedia është shtëpia e 100,000 refugjatëve kurdë.

Finlanda ka më pak probleme me Turqinë, por tha se nuk ka gjasa të vazhdojë të aplikojë për anëtarësim pa Suedinë. /Nacionale/

Lajme të ngjashme