Parlamenti Evropian mbyll dyert për lobistët rusë

3 javë më parë

nga NACIONALE

Shumë përfaqësue të kompanive ruse të lidhur me Kremlinin, nuk do të lejohen më të hyjnë në ambientet e Parlamentit Evropian sipas një vendimi të marrë nga presidentja Roberta Metsola.

Vendimi u bë publik përmes llogarisë së Metsola në Twitter.

"Ne nuk duhet t'u lejojmë atyre asnjë hapësirë ​​për të përhapur propagandën e tyre dhe narrativat e rreme, toksike për pushtimin e Ukrainës", ka shkruaj ajo.

Për eurodeputetin gjerman, Daniel Freund, raportues për një raport të vetë-iniciativës parlamentare që bën thirrje për krijimin e një organi të pavarur të etikës së BE-së, ndalimi është "absolutisht i justifikuar".

“Ndalimi do të prekë kryesisht kompanitë e mëdha shtetërore ruse të lidhura me Kremlinin. Ata kanë fuqinë më të madhe lobuese në Bruksel. Natyrisht, zërat e grupeve të shoqërisë civile, gazetarëve kritikë ose aktivistëve të të drejtave të njeriut nga Rusia do të dëgjohen ende në Parlamentin Evropian”, ka thënë eurodeputeti i Gjelbër për Euractiv.

Vendimi do të zbatohet për të gjithë njerëzit që punojnë për kompanitë me bazë në Rusi, nëse janë nën sanksionet e BE-së, ose të listuar në Regjistrin e Transparencës së BE-së, pavarësisht nga vendbanimi i tyre.

Kontrollet do të bëhen nga stafi i sigurisë së Parlamentit të BE-së në hyrje dhe "kartelat e njerëzve të prekur nga ky vendim do të çaktivizohen", shpjegoi një burim nga stafi i presidentit.

Regjistri i Transparencës së BE-së është një bazë e të dhënash që liston organizatat, shoqatat, grupet dhe individët e vetëpunësuar “të cilët kryejnë aktivitete për të ndikuar në politikat dhe procesin e vendimmarrjes së BE-së” dhe synon të krijojë një mjedis më transparent lobimi në institucionet e BE-së.

Lajme të ngjashme