Banka e Spanjës e pakënaqur për ndërprerjen e marrëdhënieve tregtare me Rusinë

3 ditë më parë

nga NACIONALE

Ngrirja hipotetike e marrëdhënieve tregtare midis Rusisë dhe BE-së do të ndikonte jashtëzakonisht në shumë sektorë të tillë si transporti, metalurgjia dhe industritë kimike, por do të kishte ndikim të kufizuar edhe në sektorin e shërbimeve, ka shkruar Banka e Spanjës në një raport të botuar të martën.

Një ndërprerje hipotetike e marrëdhënieve të mbetura tregtare me Rusinë do të ndikonte negativisht në ekonomitë evropiane. Megjithatë, përmasat e tij do të ishin dukshëm më të vogla se ajo e pezullimit të importeve të lëndëve të para të energjisë, parashikon raporti.

Studimi fokusohet në atë se si një ndërprerje hipotetike e importit të lëndëve të para të energjisë nga Rusia mund të ketë pasoja të rënda për ekonomitë spanjolle dhe evropiane.

Këto pasoja do të ishin të lidhura ngushtë me vështirësinë e zëvendësimit të këtyre produkteve në një periudhë afatshkurtër, gjë që do të reduktonte furnizimin me energji, duke përkeqësuar situatën aktuale inflacioniste, duke qenë në të njëjtën kohë një barrë për aktivitetin ekonomik, shkruan e përditshmja financiare, Cinco Días.

Megjithatë, Banka e Spanjës konsideron se për shkak të shkallës më të ulët të varësisë energjetike nga produktet ruse, efektet në ekonominë spanjolle do të ishin shumë më të vogla se ato që do të pësonin ekonomitë e tjera të BE-së, si Gjermania apo Italia.

Nëse importet e energjisë nga Rusia dhe eksportet në Moskë pezullohen dhe merren parasysh supozimet më kufizuese në lidhje me kapacitetin zëvendësues të importeve dhe eksporteve, ndikimi i përgjithshëm në ekonominë spanjolle mund të nënkuptojë një rënie deri në 2.4% të BP-së dhe një rritje prej 1.7 pikë përqindjeje në inflacion, thuhet në raport.

Megjithatë, pavarësisht shifrave alarmante për Spanjën, raporti thekson se si efektet do të ishin edhe më të mëdha në ekonomitë e tjera të mëdha evropiane që varen shumë nga lëndët e para ruse si gazi dhe nafta.

Për BE-në në tërësi, ndikimi negativ shtesë i pezullimit të importeve nga Rusia do të ishte 1.2 pikë përqindjeje, krahasuar me 0.3 pikë përqindje në rastin e Spanjës.

Ndikimi do të ishte dukshëm më i madh në tre ekonomitë kryesore të eurozonës, Gjermani, Itali, Francë dhe vendet e Evropës Lindore, për shkak të varësisë së tyre më të madhe energjetike nga Rusia.

Konkretisht, rënia e parashikuar e BP-së për Italinë, Gjermaninë dhe Francën do të ishte përkatësisht 3%, 2.6% dhe 1.5%.

Ndikimi në BE në tërësi do të ishte midis 2.5% dhe 4.2% të PBB-së.

Lajme të ngjashme